С шествие навръх Деня на театъра: Откриха новия площад „Театрален“ в Пловдив

  • 27 март 2024 17:40

  • 348
  • 0
С шествие навръх Деня на театъра: Откриха новия площад „Театрален“ в Пловдив
© Община Пловдив

Цялата театрална общност в Пловдив, заедно с приятели, съмишленици, публика, граждани и случайни минувачи отпразнуваха днес Международния ден на театъра – 27 март.

Празникът започна в двора на Драматичен театър – Пловдив, обявен за сборен пункт на мащабното шествие, което се отправи по Главната улица, премина покрай Римски стадион и оттам се насочи към крайната точка - площадът между улиците „Лейди Странгфорд“, „Цариброд“ и „Ангел Букурещлиев“.

От днес площадът носи официално името „Театрален“. Точно на това пространство се е намирал Международен театър „Люксембург“, където се е създала първата професионална театрална трупа в България.

В шествието и празника се включиха актьори, творчески екип, ръководство, технически и административни служби на Драматичен театър Пловдив, Държавен куклен театър Пловдив, Държавна опера Пловдив, театър „Хенд“, Театър „Апарт“, учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, НУМТИ „Добрин Петков“, преподаватели, всички облечени в театрални костюми от различни постановки, родители и медии.

В празника участваха и множество официални лица, сред които Министърът на културата Кръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата в, кметът Костадин ДимитровКостадин ДимитровКостадин Димитров е новият кмет на Община Пловдив, като бе избран с 54,15% на балотажа на, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на Драматичния театър - Сюзанна Арутюнян-Василевска, на Кукления театър – Петър Влайков, на Опера Пловдив – маестро Диан Чобанов и доц.д-р Нина Найденова - директор „Творческа продукция“ в Опера Пловдив, Николай Томов – директор на НГСЕИ, Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“, Кирил Велчев – изп.директор на фондация „Пловдив 2019“ и други.

Отбелязваме Международния ден на театъра

На място на пл. „Театрален“, шествието бе посрещнато с изпълнения на Духов оркестър Пловдив, с диригент Николай Гешев, а учениците и актьорите се впуснаха в танци. Начало на церемонията постави директорът на Драматичния театър - Сюзанна Арутюнян-Василевска, инициатори на празника.

„По цял свят театри се строят от богати хора. Българският театър е създаден с ясното съзнание, че освен улици, болници и училища е важен и духът. Затова са разкрили театър. Театърът е болница за душата, училище по морал и етика. С откриването на площад „Театрален“ искаме да покажем, че пазим паметта на всички онези, посветили живота си на театъра. Театърът е полет на духа, смелост“, каза Сюзанна Арутюнян-Василевска.

„Честит празник! Бъдете здрави и продължавайте да творите, но и продължавайте да ни обединявате, защото отделните храмове на Мелпомена, освен да ни забавляват, ни обединяват. В тях забравяме различията, особено ценно в периоди на разделение. Продължавайте да го правите! Нека от днес нататък всеки да знае, че Пловдив - първата българска Европейска столица на културата е дал и нещо много ценно за България – положени са основите на професионалния театър“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Приветствие отправи и кметът Костадин ДимитровКостадин ДимитровКостадин Димитров е новият кмет на Община Пловдив, като бе избран с 54,15% на балотажа на. „Само на няколко метра оттук е Античния театър – символ на града, а сега имаме и площад Театрален. Честит празник! Когато ходя на театър, съм завладян от различни чувства, много емоции на радост и вълнение. В моята работа също се опитвам да предизвиквам добри чувства у хората, но не успявам..“ – пошегува се кметът - „Искрено ви завиждам. Благодаря ви за работата, която полагате във всички театрални сцени в града, те не са много, и нека всички зали да са изпълнени с много емоционална публика и занапред“, каза кметът Костадин ДимитровКостадин ДимитровКостадин Димитров е новият кмет на Община Пловдив, като бе избран с 54,15% на балотажа на.

Последен приветствени думи отправи министърът на културата и дългогодишен директор на Драматичен театър Пловдив Кръстю КръстевКръстю КръстевКръстю Кръстев е роден на 25.11.1956 г. в Пазарджик. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на културата в.

„Щастлив съм, че съм отново заедно с Вас, този път - в Световния ден на театъра, за да отдадем дължимото признание на творците и на дейците, занимаващи се с театрално изкуство в гр. Пловдив. „Площад „Театрален“! Именуването на този оживен градски остров извиква в съзнанието ни разказ, изплитащ тъканта на града с различни нишки, които бихме могли да наречем „култура“, „изкуство“, „общност“ и „споделеност“. Тук обикновеното става необикновено; ехото на аплодисментите се смесва с шепота на вдъхновението и разказвачите на истории тъкат сюжети, които надхвърлят времето и пространството… На „Площад „Театрален“ всеки минувач е герой, всеки ъгъл е фон за приказки, които чакат да се разгърнат. Той се превръща във фар на културно наследство, в свидетелство за непреходната сила на човешкото изразяване…Не знам за Вас, но от днес, прибера ли се в Пловдив, планирам да уговарям срещите си на площад „Театрален““, каза министър Кръстев.

Пловдив ще има нов площад – "Театрален"

След официалните приветствия, актьорите Симеон Алексиев и Тодор Дърлянов прочетоха от балкона на някогашната сграда, прокламацията за създаването на Международен театър „Люксембург“. Автентичният текст е част от „ Пловдивска театрална хроника“ от Георги Миятев - документална книга със спомени на актьора Георги Миятев за създаването и живота на първия български професионален театър. Изданието бе подготвено по случай 140 години Драматичен театър Пловдив от екипа на театъра. Творбата е финансирана от Община Пловдив и издадена със съдействието на Държавен архив Пловдив. Двамата обичани актьори спуснаха от балкона транспарант с надпис „Пловдив вече има своя площад Театрален“.

Всяка година Международният ден на театъра - 27 март обединява всички творци в театралната сфера по света и у нас, които вадят своите костюми и ни припомнят, че „този свят е сцена и всички ние сме актьори“. Освен откриването на Площад „Театрален“, тази вечер ще бъде открит и ресторант “ТеатъРа” в двора на театъра, съобщават от Община Пловдив.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
348 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини