Царските конюшни в центъра на София продължават да се рушат

  • 27 март 2024 15:10

  • 2821
  • 2
Царските конюшни в центъра на София продължават да се рушат
© Bulphoto (архив)

Част от зидарията на Царските конюшни в центъра на София падна преди седмица и застраши преминаващи граждани.

От района няколко пъти поставят ограничителни ленти и табели, които да информират гражданите, че преминаването в близост до сградата е опасно. Те обаче се късат в рамките на ден-два, отбелязва кметът на район „Оборище“ Георги Кузмов в седмичния си отчет.

Частта от сградата, от която е паднала мазилка, принадлежи на МВР, каза пред БНР зам.-кметът на района Милена Алексиева.

Започва делото за Царските конюшни

„Решихме да бъдем активни, въпреки че нямаме отношение нито към собствеността, нито някаква грижа към тези сгради, просто те са в нашия район. Поканихме всички собственици, издирихме ги кои са – две частни фирми и МВР са собственици на сградите, а едната частна фирма е собственик на терена. Проведохме среща миналата седмица с тях. Междувременно дадохме предписание с констативен протокол на МВР да си обезопасят сградата. Те поеха ангажимент до края на миналата седмица да бъде извършено „обличане“ на сградата с платна, което го свършиха“, обясни Милена Алексиева.

Тя изтъкна, че на срещата е станало ясно, че МВР нямат нито финансова, нито експертна възможност да се грижата за такъв тип сгради.

Зам.-кметът на „Оборище“ добави, че е възобновена процедурата за обявяване за паметник на културата на комплекса.

Алексиева уточни, че културното наследство в район „Оборище“ е от близо 160 сгради, които носят подобна съдба, а администрацията се чувства в порочен кръг.

Кметът и екипът му се опитват да предприемат креативни подходи за запазване на културното наследство, като кандидатстват по евро проекти, назначили са експерт на специална длъжност в района, който да се занимава само с този въпрос, освен това обмислят и кампания за набиране на дарения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2821 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.27 | 16:13

2
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

2024.03.27 | 16:10

1
ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКАТА КАЛ ТО РА

Добави коментар

Водещи новини