Донка Михайлова: Патриарх Неофит ще остане символ на умиротворяване

  • 15 март 2024 10:59

  • 153
  • 0
Донка Михайлова: Патриарх Неофит ще остане символ на умиротворяване
© Novini.bg/ Canva

Троянският манастир "Успение Богородично", където Патриарх НеофитПатриарх НеофитНеофит I е висш български православен духовник, глава на Българската православна църква и на е подстриган за монах, е най-посещаваната духовна и туристическа забележителност в Троянския край. От вчера вярващите го посещават и за да почетат паметта на Негово Светейшество. Днес и утре камбаните ще бият траурно. 

Всичко по темата:
Кончината на патриарх Неофит 133

Тук е началото на духовния път на патриарх Неофит, посочи пред БНР кметът на Троян Донка Михайлова и подчерта, че Негово Светейшество е останал трайно свързан с манастира. 

НА ЖИВО: Последно сбогом! България скърби след кончината на патриарх Неофит

В предаването "Хоризонт до обед" Михайлова, която е имала много срещи с патриарха, си спомни за него:

"Винаги ме е завладявала обичта, добротата и святостта, която патриархът излъчваше, начинът, по който той говореше - тихо и бавно, обмисляйки всяка дума, така че да я адресира много точно към хората, с които говори. Нещо, за което малко се говори, е интелигентното чувство за хумор на патриарха. Той го ползваше често. Мен ме е възхищавало умението му да умиротворява, да търси път към всеки човек, да каже точната, добра дума, така че да изрази внимание и уважение към мислите на другия".

"За мен винаги много важна е била тази сигурност, която съм изпитвала в това, че църквата ни е в сигурни ръце, в ръцете на един много духовен, почтен и много светъл човек", подчерта още Донка Михайлова. 

Тя изрази надежда всички, които имат отношение към избора на нов патриарх, да "не ни позволят да изпитваме усещането на липса". Надявам се да изберат патриарх, който в същата степен да има доверието на българите, добави кметът на Троян. 

По думите ѝ патриархът ще остане като символ на умиротворяване - нещо, което, според нея, и в светски план ни е много нужно.

Троянският манстир заедно с църквата в града са духовните средища, които обединяват хората, те се чувстват особено сплотени в такива моменти на скръб, на прощаване с духовните водачи, отбеляза Донка Михайлова. Тя вярва, че тази сплотеност остава във времето.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
153 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини