Съобщението за труса в Пловдив са получили апарати с включена опция за местоположение

  • 08 юни 2023 15:44

  • 1365
  • 1
Съобщението за труса в Пловдив са получили апарати с включена опция за местоположение
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Стотици жители на Пловдив и региона получиха вчера съобщения за земетресението, което се случи около 15.30 следобед и бе с магнитуд около 4,7 по Рихтер. Днес стана ясно, че съобщенията не са изпратени от властите у нас. Те са генерирани от Гугъл, като са само за телефоните с операционна система "Андроид". В същото време и властите у нас подготвят система за ранно оповестяване. Тя ще е готова съвсем скоро, а тестовете и ще започнат първо в по-малките населени места.

Повечето от получените преди ден съобщения за земетресение са съдържали кратка информация за бедствието и кратки съвети за действия на хората. Част от жителите на Пловдив и региона пък са получили известията около 20 секунди преди самият трус.

Пред БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов обясни, че тези известия са изпратени от Гугъл и се отнасят само за телефоните с операционна система "Андроид". Важно условие е, че съобщението са получили апарати с включена опция за местоположение.

Секунди преди труса смартфоните са известили, че предстои земетресение

В същото време българската национална система за ранно предупреждение ще е готова скоро , а тестовете и почват първо в малките населени места. За разлика от съобщенията получени преди ден, тази у нас ще информира не само за земетресения, обясни главен комисар Джартов.

"Това е национална система за ранно предупреждение БГ Алерт, по която работим от края на миналата година съвместно с изпълнителя по договора, българските оператори и съответно Гугъл и Епъл от гледна точка на това, че голяма част от смартфоните разполагат с техни операционни системи. Ще има информационна кампания и ще бъде разработен интернет сайт", обясни той. 

Мая Йорданова
1365 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Manolov

2023.06.08 | 16:15

1
Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се по имейл: ( pacific-loan.service@outlook.fr ) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

Добави коментар

Водещи новини