Защо „Трети март“, като отвътре им иде да го нарекат „девети септември“?

  • 02 февруари 2024 15:36

  • 2504
  • 0
Защо „Трети март“, като отвътре им иде да го нарекат „девети септември“?
© Getty Images/колаж: Novini.bg

След като разбрахме, че ще му правят партия, защото на него конституцията му забранява да си я прави сам, сега разбираме и за още „минавания метър“ и заобикаляне на същата тази конституция (и още няколко закона). За морала – да не говорим… няма смисъл. 

Да припомним набързо, че се опитва да мине „невинен“ и „неопетнен“, като заявява нов проект чрез проксита. Не прави лично той партията, така че е „чист“, нали? Правят му я. Той явно ще се присъедини по-късно. Но всички знаят, че е „негова“, защото от месеци се говори, че ще прави партия и че тя ще се казва „Трети март“. С което, аз си мисля, че си залага отсега – цялата фенска маса да го последва там. И отсега е започнала рекламата на тая партия, докато е на длъжност, която му забранява да се занимава с политически проекти. Как ви се струва? Законно и морално, нали? 

Ако не се говореше за тая партия и той след години се присъединеше – пò бива. Ама всички говорят, че е негова, айде да не се правим на ударени, може ли?

Тоест, големият сезировач на Конституционния съд, който вижда нарушения на конституцията къде ли не (обикновено когато са накърнени руските интереси) и сезира ли сезира, сега съзнателно нарушава духа на конституцията, като се измъква по техническа подробност. Но да подчертаем – духът на конституцията е нарушен с това действие. 

Но ето – оказа се, че има и още. 

Една подробност, която – в морето от небивалици – ни убягна. 

Бившият председател на Патентното ведомство ни го разясни точно, ясно, кратко и конкретно. 

Бившият председател на Патентното ведомство: Регистрацията на "Движение Трети март" противоречи на два закона, КТ и морала

Още едно нарушение на конституцията е името на партията/движението. „Трети март“ е национален празник и принадлежи на всички български граждани. Всички. 

Как така някой си ще патентова Трети март? 

Да, забранено е. Със закон. 

Мислите си, че е маловажно това? Дали? Имайки предвид каква реклама носи самото име. За морала... както казах, няма смисъл да се споменава. 

Помните ли, че именно така не дадоха на ИТН регистрация първия път, когато искаха да се кръстят „няма такава държава“?

А помните ли, че Николай Бареков е искал да регистрира коалиция с това име – „Трети март“ – но са му отказали. Защото е против закона. 

Закона за търговските марки и промишлени образци и Закона за марките и географските образци.  

Не помните. И аз не помнех, но ето, че бившият председател на патентното ни подсети. 

И обясни още: „От архива на Патетното ведомство от 2014 година е видно, че регистрация на същата марка е поискал Николай Бареков, но е получил отказ, заради противоречие на Конституцията и Закона. Сега се регистрира на същото основание. Как се е изменило тълкуванието на тези разпоредби от 2014 година насам, когато е спрян опит за регистрация на „Коалиция Трети март“? 

Съгласно изброените абсолютни основания за отказ от чл.11 ал.1 на Закона за марките и географските образци, знаци, които частично водят до заблуждение, такива които са противоречащи на обществения ред и добрите нрави, знаци – запазени за използване от държавата (например гербове), публични институции или международни организации, също са изключени от регистрация поради обществен интерес“.

„„Трети март“ е Национален празник записан в Кодекса на труда на Република България (чл. 154). Националният празник е най-важният официален празник на всяка държава. Той се чества тържествено и е на дата, която обикновено има най-важно за нацията (и държавата) значение в нейната история. Той е на всички граждани.  

Решението за регистрация е в противоречие с два закона – Закона за търговските марки и промишлени образци и Закона за марките и географските образци“.  

Въпроси?

Как? Защо?

Може би ето това ще ви помогне да си отговорите на „как?“ и „защо?“:

„Председателят на Патентното ведомство Владя Борисова беше назначена още на първото заседание на СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ през август 2022 година. БЕЗ ИНСТИТУЦИЯТА ДА ИМА КАКВАТО И ДА Е ВРЪЗКА С ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ. БЕЗ БОРИСОВА ДА ОТГОВОРЯ ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА 10 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ В СФЕРАТА НА ИНДУСТРИАЛНАТА СОБСТВЕНОСТ. ИМА ОБОСНОВАНИ СЪМНЕНИЯ И ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ Ѝ ЦЕНЗ ЗА ЗАЕМАНАТА ДЛЪЖНОСТ. В случая възникват някои неизбежни въпроси и съмнения за зависимости и обвързаности, които водят до вземане на нелегитимни решения. Очаквам от обществеността и компетентните органи да се произнесат по казуса с употребата на националния празник за личните цели на Весела Лечева и президента Радев“.

„Скандално и неморално е, че регистрираният от Лечева национален празник е подаден от нея да се използва за: услуги за политическо набиране на средства и финансово спонсориране, всякакви видове реклама и комуникации, търговска цел, икономическо прогнозиране, проучване на общественото мнение, консултации човешки ресурси“.

Схващате ли как бранещият конституцията, я нарушава пак и пак? А схващате ли как става това? С назначения на „свои хора“ по ведомствата. И когато някой каже нещо за реформи, същият реве, че имало чистка и че ТЕ, видиш ли, искали да си назначават „свои хора“ (махат му неговите „свои хора“, ама-ха! не ги е срам!).

Толкова за конституционалиста и пазителя на реда и законите. 

За „обединителя“ – да не говорим. Насъскването на  българи срещу българи, наричането им с епитети, чакайки насилието и страхът да заработят в негова полза, гледайки цирк от зàвета на охраната и лимузините… Не се квалифицира точно като поведение на „обединител“. 

И едно не мога да разбера… Защо се правят на ударени и го кръщават „Трети март“, като, според мене, отвътре им иде да си го нарекат „девети септември“? Защо бягат от марката, която е разпознаваема и така любима именно на електората им? И на тях самите. 

Не само нарушават закони наред, но и маркетинговите им умения куцат. 

...

79 години по-късно: не само, че още са тук, но се множат и правят все нови и нови партии

_______________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2504 0

Водещи новини