КЗК: Ивайло Мирчев не може да дава оценка на регулаторите

  • 02 февруари 2024 14:50

  • 752
  • 3
КЗК: Ивайло Мирчев не може да дава оценка на регулаторите
© КЗК

Комисията за защита на конкуренцията излезе с нова позиция като този път отправи критики към депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.

В позицията си КЗК отбелязва, че Мирчев не познава работата на Комисията и въпреки липсата на експертиза в областта на конкуренцията, с политическо говорене, се опитва да омаловажи изключителния професионализъм на екипа на КЗК. Освен това депутатът е с кратък институционален опит, датиращ от 2021 година, който опит явно не му позволява да дава аргументирана и адекватна оценка на работата на КЗК, твърдят оттам.

Повод за критиките е изказване на Ивайло Мирчев, в което посочва, че регулаторите не вършат никаква работа.

От КЗК сравняват: председателят на Комисията е юрист с 44 години професионален опит и преминала през позиции като директор на правна дирекция в продължение на 9 години и заместник-кмет на Столична община в продължение на 15 години, Председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (за около 6 години).

Същевременно Комисията за защита на конкуренцията е един от най-натоварените административни органи, тъй като упражнява правомощия по Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), Закона за обществените поръчки (ЗОП) и Закона за концесиите. По трите посочени закони пред Комисията ежегодно се образуват голям брой производства, по които се постановяват един или повече от един административни актове и по които страните депозират молби, възражения, доказателства и други, по които КЗК следва да вземе отношение, подчертава се в позицията.

В подкрепа на твърденията си, че КЗК е под постоянна натовареност, Комисията предоставя и статистика.

Мирчев: Регулаторите са подвластни на политиците или на определени бизнес групи

През 2023 година са били образувани общо 1191 производства, от които 1088 производства са по реда на Закона за обществените поръчки. През изминалата година Комисията е постановила общо 1 343 акта, от които 813 решения и 530 определения по трите закони, по които упражнява правомощия. Постановените по реда на ЗОП решения са общо 701 на брой. По реда на ЗЗК са постановени общо 110 решения, от които с 40 решения КЗК се е произнесла във връзка с предстоящи концентрации между предприятия, а с 49 акта е установено наличието или липсата на нарушения по нелоялна конкуренция. С останалите актове, постановени по реда на ЗЗК са приети решения за застъпничество за конкуренцията и други.

КЗК припомня също, че през 2023 г. е санкционирала дружества от Групата Лукойл с рекордни по размер санкции, възлизащи общо на 262 907 629 лева за антитръстови нарушения на пазара на горива. В резултат на активните действия на КЗК, дружествата промениха и коригираха поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията. През изминалата година бяха образувани 9 антитръстови производства, от които 3 за евентуално наличие на картели в сектора на хранителните продукти.

Всички тези конкретни цифри, които са публично достъпни, дават достатъчна представа за обема на свършената работа, при това само за изминалата година, отбелязват от КЗК.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
752 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 11:00

3
❤️ Г­о­­­р­­­е­­­щ­­и­­ ­­м­­­о­­­м­и­­­ч­е­т­­­а­­ ­­­в­и­ ­о­­­ч­­­а­­­к­­­в­­а­т ­­-­ X­1­­­8­.­F­­­U­­N

2024.02.02 | 20:27

2
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

2024.02.02 | 15:08

1
КЗК - комисия за защита на картелите. Проклети продажници.

Добави коментар

Водещи новини