Нито един вид тютюнев или никотинов продукт не трябва да попада в ръцете на непълнолетни

  • 02 февруари 2024 10:00

  • 5252
  • 0
Нито един вид тютюнев или никотинов продукт не трябва да попада в ръцете на непълнолетни
© Филип Морис България

Вержиния Джевелекова, мениджър "Връзки с обществеността", Филип Морис България: "Всяко твърдение в публичното пространство, че новите бездимни алтернативи и цигарите са с еднаква вреда не е научно обосновано и не допринася за намаляване на нивата на тютюнопушене."

Въпреки че данните за разпространение на тютюнопушенето в света са тревожни, особено в България, някои от световните и местни здравни власти, включително СЗО, все още не подкрепят тезата, че новите негорими алтернативи на традиционното тютюнопушене могат да имат роля в ограничаването му и в намаляването на вредата от тютюна. Защо индустрията продължава да инвестира в бездимни продукти? 

Възникването и бързото разпространение в световен мащаб на множество нови бездимни алтернативи на тютюнопушенето се дължи на съвкупност от причини. От една страна е по-добрата информираност в наши дни и по-ясното осъзнаване в цялото общество на високата вредност на горимите продукти за пушене. А това поражда растящото търсене от настоящите пушачи на алтернативи на традиционните цигари, при които са намалени значително вредните вещества в сравнение с цигарения дим. От друга страна, в последните 10 години инвестициите на тютюневата индустрия в научни проучвания, технологии и разработки целят именно тези, които продължават да пушат цигари, но търсят по-малко вредни продукти, да имат тази възможност. Много е важно обаче новите бездимни алтернативи на тютюнопушенето да бъдат подкрепени от научни доказателства, че преминаването от цигари към тях, е по-добрата алтернатива, в случаите, когато не се спира изцяло всякаква употреба. 

СЗО и здравни експерти твърдят, че макар нивата на вредните вещества, които се отделят при употребата на бездимните алтернативи на тютюнопушенето да са по-ниски в сравнение с конвенционалните цигари, това не е непременно равно на намаляване на вредата и на риска за здравето като цяло? 

Налице са убедителни научни доказателства, че има значителна разлика между състава и количеството на веществата в цигарения дим, в сравнение с парата, която се образува при употребата на бездимните алтернативи. Фундаменталната и логична причина за разликата между веществата в емисиите от цигари и бездимните алтернативи е различният начин на употреба. Тютюнът в цигарата гори, а при употребата на бездимни алтернативи - не. Горенето е високотемпературна химична реакция, при която дадената материя не остава същата, а се превръща в друг вид материя и се отделя дим. Тютюнопушенето е точно такъв вид химичен процес – тютюнът се превръща в пепел и се отделя дим с над 7000 вредни и потенциално вредни вещества. А при употребата на бездимни алтернативи с нагряване на тютюн температурите са по-ниски и средното намаление на нивата и концентрациите на отделените в парата вещества е значително в сравнение с дима от цигара. Регулаторите са добре информирани и потребителите също трябва да знаят, че няма употреба на тютюн, която да е безопасна или безвредна, но при употребата на бездимни алтернативи на тютюнопушенето, се отделят значително по-ниски нива на вредни вещества. Това е основание за избора на пушачите, когато не спират изцяло всякаква употреба на тютюн или никотин, да преминават от пушене на цигари към употреба на бездимни алтернативи. 

Независимо как се употребява тютюна, той не е без риск и няма по-добър начин да се намали вредата от това да се прекрати напълно всякаква употреба. Същевременно, от 10 години насам се акумулират все повече научни данни и от индустрията, и от независими изследователски и държавни институции, които отчитат не само намаление на токсични вещества в парата при употребата на бездимните алтернативи на тютюнопушенето в сравнение с дима от пушенето, но и промяна в клиничните симптоми, биомаркери и други показатели при хора, които са пушили, и впоследствие са преминали изцяло на бездимни алтернативи и са оставили цигарите в миналото.  Затова смятам, че всяко изявление от здравен специалист, в което се твърди, че новите бездимни алтернативи на цигарите били с еднаква вреда е недоказано и на практика е глас в полза на цигарите – това обезкуражава пушачите да преминат към бездимни алтернативи. 

Но изглежда, че има пълно съгласие между здравните органи и индустрията, че никотинът, който е силно пристрастяващ, присъства в емисиите от употребата на бездимните алтернативи на нива, подобни на тези в дима от конвенционалните цигари? Това не е ли проблем?

Никотинът е само една от съставките в тютюневите емисии и е основната пристрастяваща съставка, която кара хората да продължават да употребяват тютюн. Но никотинът сам по себе си не e основната причина за заболяванията, свързани с пушенето. Следователно, ако един продукт доставя никотин без дим, тоест без част от веществата в дима или със значителното им намаление в сравнение с дима, може да се смята, че бездимните алтернативи, включително присъствието на никотин в емисиите, стои в основата на концепцията за намаляване на вредата от тютюна. Но зад всичко това има научни изследвания, включително клинични изпитвания, какъвто е случаят с бездимните продукти на нашата компания.

Не се ли отнася това до всички продукти за нагряване на тютюна? 

При всички случаи, при употребата на устройства за контролирано нагряване на тютюн до около 300-350 градуса,  тютюнът не гори и емисиите съдържат по-ниски нива и концентрации на вредни вещества в сравнение с цигарите. Има различни устройства за нагряване на тютюн с различни системи за нагряване. При някои от тях тютюнът се нагрява отвътре чрез нагряващ елемент при директния му контакт с тютюна, при други - нагряването на тютюневия къс се осъществява отвън. А вече има и система за безконтактно нагряване на тютюна чрез метода на индукцията – пренос на топлинната енергия през магнитно поле, като това е най-новата технология, която се прилага при последното устройство за нагряване на тютюн на нашата компания. Може да има минимални разлики в емисиите при различните устройства и системи, но именно затова те се докладват и разкриват пред регулаторните органи във всяка държава на ЕС, чрез предоставяне на конкретни данни от всяка една компания от измерванията за всеки един продукт. На база на данните за нашите устройства IQOS, ние сме предоставили и постоянно добавяме надеждни научни данни, че средното ниво и концентрации на вредни вещества е до 95% по-малко в сравнение с дима от конвенционална тестова цигара. 

През изминалата година бяха отчетени доста случаи за употреба на вейпове или електронни цигари от деца в България и това е проблем в световен мащаб. Как може да се спре тази практика? 

Нито един вид тютюнев или никотинов продукт не трябва да попада в ръцете на непълнолетни - децата и подрастващите. Освен записаната в законодателството забрана за продажбата и употребата на всички тютюневи и никотинови продукти на и от непълнолетни, е належащо тя да се прилага - цялото общество да прояви съзнание и отговорност, но не само на думи, а на практика - с реален и безкомпромисен контрол. Филип Морис България осъществява кампании сред търговските ни партньори срещу продажба на непълнолетни, на които и да било продукти с тютюн и никотин, и сме напълно отворени и готови да съдействаме и на контролните органи за изкореняване на проблема. 

Материалът е подготвен с подкрепата на Филип Морис България.

Последвайте канала на

Novini.bg
5252 0

Водещи новини