Въвеждането на изкуствения интелект няма да доведе до намаление на заплатите

  • 14 октомври 2024 10:46

  • 152
  • 3
Въвеждането на изкуствения интелект няма да доведе до намаление на заплатите
© NOVINI.BG

Бизнесът и работодателите не се разбраха за увеличаването на минималната работна заплата на 1077 лв.

"Нормално е, когато се обсъжда минималната работна заплата (МРЗ), да има дебат между работодатели и синдикати. Хубаво е, че се чуват гласовете и на работодателите, и на синдикатите. Въпросът е не дали е малка или голяма МРЗ, съществените въпроси са свързани с баланса в бюджета, каква е икономическата перспектива пред страната. В някои случаи аргументите на синдикатите са важни, тези на работодателите също - важно е да се намери баланс", коментира председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в студиото на "България сутрин".

Тя не отхвърля варианта за диференцираната минимална работна заплата, но по думите ѝ по-добрият пример е с намален размер на МРЗ за младежи, за да имат стимул работодателите да ги наемат.

"Темата за неравенствата, големите проблеми на пазара на труда идват от различните степени на образование, инвестициите в средно и висше образование предопределят какви ще бъдат доходите ни. Когато говорим за МРЗ, става въпрос за нискоквалифицирани работници", подчерта Русинова. 

Председателят на Икономическия и социален съвет посочи в ефира на Bulgaria ON AIR, че това е от значение не само заради присъединяването на България към Еврозоната, но и заради националното законодателство, което изисква поддържане на нисък бюджетен дефицит. Очаквания ѝ са дебатът да се прехвърли в НС след изборите.

"Ефектът от минималната работна заплата има съществено значение върху повишаване на доходите, това се вижда не само в страни като България. Имаме обвързване на МРЗ със средната, но има доста социални плащания, които зависят от нея - като подпомагане на хората с увреждания, това увеличава бюджетния разход", даде пример гостът.

Усвояването на евросредствата

Русинова препоръча обстоен преглед на възможните резерви за приходи. Тя очерта като негативна тенденцията, че имаме почти до 0 усвояване на европейските средства, които понякога са единствената възможност за инвестиции: "В последните години сме от криза в криза с допълнение към политическата е липсата на предвидимост. Ако бизнесът има предвидимост следващите години за механизма за увеличаване на МРЗ, няма така драматично до приема тези 15 и повече процента".

От Икономическия и социален съвет обръщат все по-голямо внимание на влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда и ежедневието на хората.

"На последните места в Европа сме по използване на технологии в малките и средни предприятия. Ние нямаме план как можем да овладеем този процес. Въвеждането на изкуствения интелект няма да доведе до намаление на заплатите, а до промяна на различни професии, промяна каква квалификация е нужна на хората", каза Зорница РусиноваЗорница Русинова Зорница Русинова е магистър по международни икономически отношения  от Университета за.

Изкуственият интелект може да помогне на работодателите в кризата с кадри, убедена е тя. 

Еврото няма да повиши драстично цените и да обезцени заплатите ни

"Призоваваме да има максимална готовност, информационна кампания, да спрем с дебата трябва или не трябва да влезем в Еврозоната, а какво трябва да знаят хората, какво ни предстои. Реалистично е за следващата година, когато се приеме от МС Законът за бюджета, да има политическа воля за редовен кабинет, който да продължи преговорите", добави гостът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
152 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.14 | 12:12

3
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо-----> use.my/myxpro
Ша та ибъ Nazi SS

2024.10.14 | 10:54

1
ПИИ СИ ХАПЧЕТАТА ЗА ШИЗОФРЕНИЯТА ИЗРОД, ЧЕ АКО ДОЙДА ЩЕ ТЕ ИЗТЪРБУША ПЛЕШИВ ПЕДАЛ
ша та ибъ - К.А.Т.И.Л.А

2024.10.14 | 10:57

2
Шизото МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ е ибан олигофрен, който дава жена си Розинка Костова да я пълнят със сперма и после и лиже миризливата п.утка.

Добави коментар

Водещи новини