Община Костенец се включи в Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета

  • 29 януари 2024 14:58

  • 639
  • 1
Община Костенец се включи в Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета
© gettyimages

Община Костенец се включи в Програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета на територията ѝ, съобщават от Общината.

Общинската администрация се включва с цел превенция и по-висока информираност сред гражданите. В Програмата е заложена методика „кастриране-връщане”, която е трайно ефективна в опитите за справяне с безстопанствените кучета. 

Постепенното изтегляне на кучетата в приюти не може да се компенсира от раждаемост, тъй като липсват репродуктивните животни. В резултат броят на кучетата от улицата постепенно се редуцира, посочиха още от администрацията.

Мъж насъскал куче срещу майка с дете в родопско село

Оттам допълват, че необезпаразитените и неимунизирани животни могат да пренасят различни заразни и паразитни болести, опасни за човека и селскостопанските животни. Именно скитащите бездомни кучета са основен източник и разпространител на зоонози. Глутници от безстопанствени кучета биха нарушили не само спокойствието и комфорта на хората в даден район, но застрашават и тяхната сигурност. Не на последно място е и приносът на бездомните кучета за замърсяването на градската среда с отпадъчни продукти, както и с битови отпадъци от контейнерите за смет, до които имат достъп, посочват от Община Костенец, цитирани от БТА.

При правилно и стриктно спазване на Програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Костенец, се очаква след определен период от време броят на бездомните животни значително да намалее.

От общината апелират желаещите да се сдобият с домашен любимец да осиновят безстопанствено куче. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
639 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.30 | 00:17

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини