Майстор пропътува 500 км, за да поправи часовник

  • 27 януари 2024 08:08

  • 5139
  • 2
Майстор пропътува 500 км, за да поправи часовник
© Кадър Нова телевизия

Майстор от Бургас и неговата съпруга пропътуваха повече от 500 километра в навечерието на коледните празници, за да се заемат с поправката часовник във врачанско село. Човекът го направил безвъзмездно, а часовникът отново огласява площада на селото.

Вече 40 години, часовникът в Бърдарски геран е една от емблемите на селото за млади и стари. „Това е бохемът на Бърдарски геран, нещо много хубаво и като удари камбаната и аз знам колко е часа“, разказа жителят на селото Петра Иванова. 

„Когато не работеше декември месец ме е боляло. Защото не работи, а аз съм свикнал с него“, казва Иван, местен жител.

Часовникът се намира в специално изградена часовникова кула в обществена сграда в центъра на селото. Но в края на миналата година спрял да работи. „Този звън означава, че селото е живо. В този промеждутък, в който часовника беше спрял своя звън, всеки ден минавайки оттук погладите бяха отправени нагоре“, посочи кметът Татяна Софронова. 

Затова и времето не трябвало да спира и кметът на селото се заел с търсене на майстор. И го намира на повече от 500 километра - в Бургас. „Без изобщо да се замислят за някакво отсрочване заяви, че тръгват със съпругата му още на другия ден“, разказва пред Нова тв кметът. 

„Това село не знаех нито къде се намира, нито какви хора живеят там. Даже се наложи няколко пъти да ми повторят името, за да го запомня“, уточнява майсторът Румен Чанков. 

Румен Чанков от Бургас имал опит с подобни часовници, защото обслужвал и същият в град Средец. Разказва, че приема часовникарството като хоби.

„Когато отидох много е успокоих, че имам работа точно с този вид механизъм и установих, че при по-продължително спиране на тока тежестите са слезли до долу“, добавя майсторът. 

Няколко часа трябвали на Румен, за да поправи часовника и камбаната и отново да започнат да работят и огласят селото на всеки половин час. „Помогна времето да тръгне отново, както се казва“, посочва кметът на селото. 

"Майстор" завлече мъж с над 10 000 лв. за ремонт на къща

Последвайте канала на

Десислава Станева
5139 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.27 | 11:17

2
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
ГОЛЯМ

2024.01.27 | 09:39

1
МАЙСТОР.Е РУМЕН ЧАНКОВ.ГОРДОСТА НА.ПОДВИС

Добави коментар

Водещи новини