И в Плевен учениците до 14 години ще пътуват с безплатно

  • 25 януари 2024 10:43

  • 727
  • 0
И в Плевен учениците до 14 години ще пътуват с безплатно
©

В Плевен учениците до 14 години ще пътуват безплатно по линиите на градския транспорт. Това предложение подкрепи на днешното си заседание Общинският съвет на Плевен.

Вносител бе кметът д-р Валентин Христов след постъпило писмо от управителя на "Тролейбусен транспорт" инж. Ангел Несторов във връзка с постановление на Министерския съвет, съгласно което се увеличава възрастта на децата, имащи право да ползват безплатно градския транспорт на територията на цялата страна. 

Съгласно приетото днес предложение от 1 февруари всички деца до 14 навършени години ще могат да пътуват в градските линии с карта, издадена по образец, утвърден от транспортния министър. При децата от седем до 14 години ще се изисква снимка при издаване на документа и представяне на ученическа карта, каза за БТА инж. Ангел Несторов.

Ученици, студенти и пенсионери да пътуват безплатно в градския транспорт, предлагат от ГЕРБ-Варна

Той подчерта, че учениците, които са си закупили тримесечни карти за градския транспорт, ще получат обратно сумите от 1 февруари. Издаването на картите ще става в билетния център на дружеството на ул. "Дойран" 41 до плевенския офис на Националната агенция по приходите. Инж. Несторов припомни, че в момента децата до седем години пътуват безплатно в градския транспорт с карта. 

С приетото решение се запазва правото на безплатно пътуване в междуселищния автомобилен транспорт за деца до седемгодишна възраст. Учениците от седем до 14 навършени години ще пътуват с 50 на сто намаление, т.е. по линията Плевен – Гривица, която се обслужва с електробус, цената на билета за тях ще е един лев. Досега възрастовата граница за това намаление беше от седем до 10 навършени години.

Тримесечната абонаментна карта за една линия за вътрешноградски линии за пенсионери, навършили до 65 г., вместо досегашните 84 лв., вече ще бъде на цена от 77 лв. Абонаментна карта по автобусна линия Плевен – Гривица за ученици в дневна форма на обучение, студенти редовно обучение, докторанти в редовна форма на обучение, от досегашните 50 лв. става 35 лв. Абонаментна карта по автобусна линия Плевен –  Гривица за пенсионери се намалява от 50 лв. на 35 лв.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
727 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини