Огнище на птичи грип при патици в град Брезово

  • 12 януари 2024 16:01

  • 733
  • 1
Огнище на птичи грип при патици в град Брезово
© pixabay

Вирусът Инфлуенца А (грип) по птиците е установен в два животновъдни обекта за отглеждане на патици мюлари, намиращи се в землището на град Брезово в Пловдивска област. В животновъдните обекти се отглеждат около 8750 патици, съобщиха от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Около засегнатите животновъдни обекти са определени 3-километрова предпазна зона, в която попада град Брезово, и 10-километрова наблюдавана зона, която включва област Пловдив, Община Брезово със селата Чоба, Туркмен, Генерал Николаево, Отец Кирилово, Дрангово, Златосел и Зеленково, и област Стара Загора, Община Братя Даскалови със селата Православ, Колю Мариново и Верен.

Огнище на птичи грип в стопанство край Генерал Тошево

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

По-рано днес изпълнителният директор на БАБХ д-р Светлозар Патарински каза пред журналисти, че текат много засилени проверки с цел превенция, за да се открива на по-ранен етап заболяването, преди да се разпространи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
733 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.12 | 17:17

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини