Кристалина Георгиева: Глобалната икономика се очаква да получи известен тласък през 2024 г.

  • 16 януари 2024 13:17

  • 790
  • 2
Кристалина Георгиева: Глобалната икономика се очаква да получи известен тласък през 2024 г.
© Gettyimages/архив

Глобалната икономика се предвижда да получи тласък през 2024 г. от малко по-силното от очакваното представяне през миналата година, смята ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, предаде БНР.

На събитие, организирани от Блумбърг по време на Световния икономически форум в Давос, управляващият директор на МВФ отказа да посочи как базираният във Вашингтон международен кредитор ще преразгледа глобалните си икономически прогнозите по-късно през януари, но посочи, че САЩ са подготвени за "меко кацане", тъй като лихвените проценти започват да спадат.

"Световната икономика доказа, че е изключително устойчива. Макар и с малко, 2023 година се оказа по-добра, отколкото очаквахме. Има попътен вятър за тази година, идващ от 2023 г.", отбеляза Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Настроенията на шефа на МВФ бяха повторени от нейния колега, първият заместник-управляващ директор Гита Гопинат, която каза на панел в Давос, че шансовете за така нареченото "меко кацане" са се повишили "доста" и че пазарните очаквания за бързо намаляване на лихвените проценти са "малко преждевременно".

Гита Гопинат, МВФ: Пазарните надежди за рязко понижаване на лихвите са "преждевременни"

Блумбърг обаче отбелязва, че икономическите реалности се промениха след октомврийската прогноза на МВФ за глобален растеж от 2,9% за тази година. Докато инфлацията може да намалее, без да вкара водещите икономики в рецесия, проточилата се война между Израел и "Хамас", както и атаките на хутите по корабите в Червено море заплашват с нов ценови натиск и проблеми във веригите за доставки.

Георгиева говори часове, след като Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския постигна победа в Айова, търсейки номинацията за президентската надпревара на републиканците.

Кристалина Георгиева: Очаква ни тежка година

Попитана дали е съгласна с нейния предшественик в МВФ Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, че ново президентство на Тръмп може да бъде заплаха, Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование каза, че американците трябва да изберат своя лидер и че фондът ще се съсредоточи върху политиките, които спечелилият президентската надпревара в крайна сметка ще прилага.

Обръщайки се към Китай, тя призова администрацията на Си Цзинпин да продължи да отваря държавни предприятия, да се занимава с проблемите на дълга на местно ниво и да подреди сектора на недвижимите имоти, за да гарантира, че икономиката няма да попадне в капана на ниския растеж.

"Китай осъзнава, че освен ако не продължи напред с трудни структурни реформи, ще види растеж под 4%", каза шефът на МВФ, добавяйки, че вижда "много силна решимост у Пекин да остане ангажиран в международен план".

Втората по големина икономика в света ще публикува утре (сряда) данните за брутния вътрешен продукт, промишленото производство и продажбите на дребно за края на миналата година. Тези данни могат да дадат насока дали китайската икономика ще може да поддържа възходяща инерция през тази година. Очаква се Пекин отново да си постави за цел ниво на икономически растеж от около 5% за 2024 г.

В сряда Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование трябва да се срещне с новия президент на Аржентина Хавиер Милей. Попитана за резултатите на неговото новосформирано правителство, тя каза: "Дотук върви добре".

"Това, което прави тази администрация, е да адресира много агресивно някои от недостатъците, които всички виждаме. Фискално нещата не бяха наред - харчите повече, отколкото можете да си позволите. Валутни резерви - заличени. Така че виждаме напредък на всички тези фронтове", отбеляза тя.

МВФ даде ключов вот на доверие на икономическите планове на Хавиер Милей на 10 януари, одобрявайки преглед на програмата на страната за 44 милиарда долара, която вероятно ще отключи по-голямо от очакваното изплащане на заем от 4,7 милиарда долара за южноамериканската нация, в очакване на одобрение от борда на фонда.

МВФ е "дълбок загрижен" за това, Аржентина да защитава най-уязвими хора, докато върви напред с "много смели реформи", каза още Георгиева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
790 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.16 | 15:34

2
Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна-----> mub.me/bioex
ТЛАСЪК

2024.01.16 | 14:56

1
В ГЪ ЗЪ НА ЧИФУТИТЕ!

Добави коментар

Водещи новини