Славчо Нейков: Огромни ВЕИ мощности у нас чакат присъединяване в мрежата

  • 13 януари 2024 20:11

  • 4955
  • 4
Славчо Нейков: Огромни ВЕИ мощности у нас чакат присъединяване в мрежата
© Novini.bg/Canva

2023-а бе приповдигната в предимството на ядрената енергетика в рамките на ЕС и на Великобритания. Смятам обаче, че трябва да сме реалисти. По статистика в последните 20 г. в ЕС тенденцията е намаляване на електроенергия от ядрени източници с 5% годишно.

Това заяви в "Говори сега" по БНТ Славчо Нейков, бивш главен секретар на Министерството на енергетиката и бивш член на КЕВР.

Според него има противопоставяне по темата ядрена енергетика между Франция и Германия, като Париж има 56 АЕЦ и иска да доразвие сектора си с още 14. Берлин спря свои АЕЦ. В спора се включва Великобритания, която в момента разчита на атомната енергия 15%, иска да ги увеличи до 25%.

Трябва да отбележим, че у нас атомната енергия стига до 41% от потреблението. Поддържам ядрената енергетика - тя е предпоставка за икономическо развитие като цяло. Но съм и поддръжник на реализма - ядрената енергетика се конкурира с други източници.

Огромни ВЕИ мощности у нас чакат присъединяване, има и конкуренция на технологиите в самата ядрена енергетика - излизат малки модулни реактори, обясни Нейков.

Ние сме далече от тези модули, все пак отговорността за безопасност се носи от държавата - неслучайно има отделен ядрен регулатор. А и не ми се иска България да е в редиците на опитните зайчета. Преди 5 г. идеята за модулни реактори беше дискутирана за Стара Загора, но реално сме далече от това време.

Защо се бави продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене”

По повод вноса на електричество през последните дни първият положителен елемент е че ситуацията показва че конкуренцията работи - страните от региона предлагат по-евтин ток, създадоха си ВЕИ и газови мощности, тецовете им работят на газ, а не на въглища. Ясно е, че въглищата си отиват.

За съжаление нашето законодателство не съответства на развитието на мрежите. Важен е и проблемът с регулатора КЕВР - сред политиците ни битува мнение, че с излизане на свободния пазар се намалява ролята на регулатора. Това не е така. Те обаче намалиха състава му от 9 на 5 души, занижиха критериите за назначаване на членовете му, а с промените в конституцията се улеснява разпарчетосването на КЕВР, категоричен бе Славчо Нейков.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4955 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Пълни лъжи!!!

2024.01.14 | 12:06

4
На ЗАПАДНОПРОПАГНАДНИТЕ ПРОПАДНЯЦИ!!!

2024.01.14 | 01:27

3
F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G
Коки

2024.01.13 | 23:30

2
Само далавери.

2024.01.13 | 23:20

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа*гра_та, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Това е мега яко нещо и незабравимо изживяване -----> mub.me/alfazo

Добави коментар

Водещи новини