Проф. Чуков за атаките срещу хутите: Трябва да се направи всичко възможно да не се дестабилизира региона

  • 12 януари 2024 08:00

  • 707
  • 1
Проф. Чуков за атаките срещу хутите: Трябва да се направи всичко възможно да не се дестабилизира региона
© БНТ/архив

Солидаризирам се с декларацията на Министерството на външните работи на Саудитска арабия, че трябва да се направи всичко възможно да се успокоят страстите и да не се дестабилизира региона. Това заяви пре БНТ арабистът проф. Владимир Чуков, след като САЩ и Великобритания започнаха атаки срещу йеменските бунтовници хути.

"Русия веднага е поискала спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН във връзка с тези удари. Може би напрежението на международната сигурност е вече на лице", заяви той.

Проф. Чуков припомни, че са осъществени поне 27 атаки от страна на бунтовниците хути, подкрепяни от Иран срещу търговски кораби в Червено море от ноември на миналата година. Регионът е стратегически, защото през Баб ел Мандеб, наричан още Бабелмандебски проток, в югоизточния край на Червено море, който го свързва с Аденския залив на Арабско море и с Индийския океан на ден се очаква да минават близо 60 кораба.

Йеменските хути: Ще продължим с нападенията в Червено море

"А годишно от там минават 21 000 кораба, това е повече от 15% от световната търговия", посочи Чуков.

Проф. Чуков припомни, че неведнъж хутите и респективно Иран са предупреждавани да спрат нападенията срещу кораби в Червено море. "Капката" според думите му е било ново нападение на йеменските бунтовници, за което стана ясно вчера.

"Иранците отвлякоха американски танкер, което очевидно е нагнетило страстите. Това са предупредителни удари, само военни цели са мишената, атакуват се радари, складове, дронове. Но хутите не могат да бъдат спрени само с въздушни атаки. Трябва да се върнем през 2015 г., когато започна гражданската войва в Йемен. Очевидно тогава международната общност и в частност САЩ не обърнаха внимание на това, което се случва в Йемен. През 2018 г. имаше подписано Стокхолмско споразумение между легитимното йеменско правителство, което в момента има за седалище Аден и респективно превратаджийте хути. Бунтовниците трябваше да спазват споразумението, според което Худейда, основната военноморска база на хутите, да остане неутрален град, да бъде под опеката на ООН. Хутите не го спазиха и тогава бившият американски президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския не обърна достатъчно внимание", обясни арабистът.

Експертът коментира и положението в тази ситуация на пленените българи от отвлечения от хутите кораб "Галакси лийдър".

"Много ми се иска нашите момчета да се завърнат, но ме е страх, че с новата ситуация нещата ще се усложнят. Непредвидимо е как ще се развият събитията в региона", подчерта той.

Последвайте канала на

Десислава Станева
707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.12 | 11:22

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини