Кметът на Варна награди ученик, спечелил златен медал на математическото състезание в Малайзия

  • 11 януари 2024 15:29

  • 661
  • 1
Кметът на Варна награди ученик, спечелил златен медал на математическото състезание в Малайзия
© Булфото

Кметът на Варна Благомир Коцев награди с монета - реплика на най-старото обработено злато в света, открито във Варненския халколитен некропол, ученика Дамян Накев от Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“, който спечели златен медал на международното състезание по математика в Куала Лумпур, Малайзия.

Неговата учителка Павлина Парушева също получи от кмета монета с герба на Община Варна. На церемонията в Община Варна присъстваха също директорът на МГ „Д-р Петър Берон“ Елеонора Павлова, майката на момчето Теодора Узунова и заместник-кметът по образованието Павел Попов.

Дамян Накев се завърна със златен медал от международния турнир WIMO Final 2023 в Малайзия. На състезанието за два часа той трябваше да реши 30 сложни задачи от шест математически области – логическо мислене, алгебра, теория на числата, геометрия, комбинаторика. От около 300 участника в състезанието, той единствен предлага второ решение на задача, което е признато от журито за вярно.

Десетокласничка от Ямбол завоюва златен медал на олимпиада по математика

Математикът беше специално поздравен и за научното си постижение – по време на състезанието в Малайзия е приложил собствен иновативен подход за решаването на задачата и е бил единственият с такъв метод, който е бил признат от комисията. Според момчето, успехът се дължи на много усилия и часове решаване на задачи, като с кмета заедно пресметнаха, че трябва да отделя по около 17-18 часа седмично за усъвършенстване и тренировки.

При разговора Дамян Наков и кметът Благомир Коцев се договориха да организират съвместно съревнование по решаване на задачи в училището, в което и кметът да участва.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
661 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.11 | 19:07

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини