Протестиращи срещу високата цена на водата блокираха пътя Монтана - Белоградчик

  • 10 януари 2024 14:05

  • 662
  • 0
Протестиращи срещу високата цена на водата блокираха пътя Монтана - Белоградчик
© Pixabay

Над 300 души от общините Георги Дамяново и Чипровци се събраха днес на пътя Монтана-Белоградчик и го блокираха при разклона за село Гаврил Геново в община Георги Дамяново от 11 до 12 часа в знак на протест срещу високата цена на водата в двете общини от началото на 2024 година. 

Протестиращите издигнаха плакати с надписи “Водата е дар от Бога, превърнахте я в лукс“, „Не на шоковото поскъпване на водата“ и „Искаме чиста вода на разумна цена“.

Кметът на Чипровци Пламен Петков съобщи, че хората в двете общини вече плащат по 3,58 лева за кубик вода, а старата цена до края на миналата година е била 2,65 лева за кубик. Той разказа, че преди четири години е било постигнато споразумение с предишното правителство, хората в общините Чипровци и Георги Дамяново да плащат водата като непитейна, тъй като е с лоши показатели и не е годна за консумация, а само за битови нужди. Споразумението е било да има покачване на цената на водата с две стотинки за кубик на година. При смяна на правителствата обаче споразумението не е зачетено и в началото на миналата година цената била покачена от 1,50 на 2,65 лева. Сега идва ново покачване на 3,58 лева. За хората в общините Чипровци и Георги Дамяново няма никакво основание цената на водата да расте, тъй като тя стига до тях по гравитачен начин и не се използва за пиене. Кметът на Чипровци заяви, че общината е готова да се отдели от ВиК-Монтана и да си направи собствено ВиК-дружество, ако гласът на хората не бъде чут и цената не се върне в разумни граници. Той коментира, че общата цена на водата за целия регион Монтана не е правилно решение, тъй като в планинските общини водата стига до потребителите по гравитачен начин, а не помпажно и разходите на оператора ВиК-Монтана са малки. В същото време заплатите в малките общини са ниски и хората не могат да плащат огромни сметки за вода.

Две монтански общини ще протестират срещу по-високите цени на водата

Кметът на Георги Дамяново Нина Петкова заяви, че водопроводната мрежа в общината е стара, а водата, която стига до домакинствата е с лоши качества. Тя посочи, че общините от област Монтана нямат право да кандидатстват пред фондовете на Европейския съюз за финансиране за подмяна на водопроводната мрежа, тъй като няма консолидирана ВиК-асоциация и единна цена на водата. Тя припомни, че община Берковица има собствено ВиК-дружество, което продава водата по-евтино от общата цена за останалите 10 общини от региона и това е причина ЕС да отказва финансиране на общините от област Монтана за подмяна на водопроводи.

Потребители от различни села на общините Георги Дамяново и Чипровци заявиха, че новата цена е непосилна за тях и че няма да плащат високи сметки за некачествена вода.

Полицията охранява протеста и не се стигна до инциденти. От двете страни на пътя се събраха по няколко автомобила, които изчакаха протестът да свърши и да преминат, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини