Висшето Военноморско училище във Варна отбеляза 143 г. от основаването си

  • 09 януари 2024 12:28

  • 943
  • 0
Висшето Военноморско училище във Варна отбеляза 143 г. от основаването си
© Булфото

Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна отбеляза 143 години от основаването си. 

Церемонията се проведе в зала "Вапцаров" на училището.

В програмата са включени тържествено събрание, присъждане на почетно звание "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, и присвояване на име на моторен катер от състава на ВВМУ.

ВВМУ е най-старото техническо учебно заведение у нас. С годините в него се развиват и утвърждават нови структури, за да се стигне до съвременните факултети и то да се утвърди като най-престижният център за подготовка на морски кадри в страната. 

През 1892 г. училището е преустроено и преименувано в Унтерофицерска морска школа, в която се подготвят боцмани, рулеви, артилеристи, миньори и машинисти. През 1929 г. статутът на Морското машинно училище е определен със закон и то е преименувано на Морско училище. Две години по-късно в него се формира Мореходен отдел, чиято задача е да обучава вахтени офицери за търговския флот. 

През 1942 г. с царски указ Морското училище получава статут на специализирано висше учебно заведение. Пет години по-късно то приема за свой патрон Никола Вапцаров и получава названието „Народно военноморско училище“. Флотската академия започва да приема чуждестранни студенти през 1953 г., когато в нея влизат за обучение чешки студенти и албански курсанти.

През 2001 г. с решение на Националната агенция за оценяване и акредитация ВВМУ получава пълна акредитация като висше училище. Година по-рано училището получава сертификат за качество ISO 9002.4 по специалността „Корабоводене“ от Лойд регистър, а през 2004 г. – ISO 9001-2000 за всички специалности.

През септември 2007 г. към училището е създаден и Професионален старшински колеж.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
943 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини