Стефан Цанев: В онези времена хвалбата не носеше истината

  • 07 януари 2024 18:22

  • 1892
  • 3
Стефан Цанев: В онези времена хвалбата не носеше истината
© Кадър: БНТ

„Когато бях кореспондент в Кърджали видях живота на миньорите, гърдите им се вкаменяваха от праха, а това е необратим процес. За тях написах тази поемата с ироничното заглавие „Градът на Слънцето“. В Съюзът на писателите решиха, че поемата е подигравка и изкривява истината. Това ми донесе бърза слава. В онези времена хвалбата не носеше истината, а когато почнат да те ругаят от високо място, всеки започва да се ослушва“, разказва писателят Стефан Цанев в предаването "На фокус" по Нова телевизия.

В Перник той пише материал против Окръжния комитет на комсомола. Властта е искала да го съди.

„Това ме изплаши много“, сподели той.

Писателят си спомня, че един го среща Рангел Вълчанов и му предлага да кандидатства в конкурс за сценарист в Москва. Цанев печели съревнованието. „Знаех, че в такива моменти трябва да изчезнеш. Когато заминах дълго време не се върнах, защото половината ми фамилия беше по лагери и затвори и се страхувах“, разказва писателят.

Стефан Цанев: Едно робство не може да се почита с паметници

Той споделя, че в СССР е бил убеждаван да остане да работи там, защото стила му е бил характерен и това е можело да го отличи от всички други. „Не се изкуших да остана“, продължава Цанев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1892 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Александър

2024.01.07 | 22:02

3
КЪДЕ ВИДЯ МИНЬОРИ В КЪРДЖАЛИ, ВА СТЕФКО, ДА ГИ ВИДЯ И АЗ? В Мад жарово съм виждал! В Мадан, Средно горци и Рудозем също, но......?А в Маджарово майка ми и баща ми слагаха ОДЕАЛА щото нямаше стъкла на прозорците!А в Кърджали май имаше Оловно цинков комбинат, а концентрата идваше от Рудозем с камиони! Още помня Шкодите с торпедата и ремаркетата, а имаше и МАЗ също с торпеда, а после и КРАЗ!

2024.01.07 | 20:18

1
sakapan bokluk ti vav koi vremena stana niakoi po vreme na komunizamat bokluk a sega si nikoi kravarska podlogo
Стоян

2024.01.07 | 20:57

2
Пиши на български рожбо на партийци

Добави коментар

Водещи новини