Велик Богоявленски водосвет ще има в храма на музей „Етър“ за Йордановден

  • 05 януари 2024 14:35

  • 636
  • 0
Велик Богоявленски водосвет ще има в храма на музей „Етър“ за Йордановден
© Pixabay

Велик Богоявленски водосвет и курбан за здраве ще има на Йордановден, 6 януари, от 09:00 часа в църквата „Свето Богоявление“ в музей „Етър“, съобщиха от културната институция, предаде БТА. 

Църквата „Св. Богоявление“ в музей „Етър“ е възстановка на едноименния храм в с. Радовци, Дряновско. Радовските жители са преселници, а селото никога не е било голямо и богато. Енория на църквата през ХІХ в. са 18 села и махали от района, а сградата е адаптация на балканджийска двуетажна къща в черква. Един от най-богатите хора в селото дарява собствената си новострояща къща, за да благодари на Бог и да измоли помощта му за решаване на лични проблеми.

След архитектурни промени църквата е осветена през 1868 г. от делегация на български свещеници. По това време българи владици няма, а местните хора не искат грък да освети храма, съобщават от културната институция

Самобитността на култовата сграда, приютявала 55 години на втория си етаж местното училище, води до обявяването ѝ за паметник на културата от местно значение. Селото постепенно се обезлюдява и постройката е изоставена. През 80-те г. на ХХ в. специалисти от музей „Етър“ проучват дряновските села, впечатляват се от рушащата се църква и правят постъпки да бъде пресъздадена на територията на музея, допълват от музей „Етър“. 

До Ивановден-пролет, след това-истинска зима

Основният камък се полага на 12 декември 1998 г., ден на Св. Спиридон – патрон на етърските майстори и музея. Открива се дарителска кампания. Към тогавашния момент в Габровска област повече от 150 години не е строен православен храм. Църквата в музея на открито е изградена със собствени средства, помощи и дарения.

Последвайте канала на

Нора Виткова
636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини