До Ивановден-пролет, след това-истинска зима

  • 05 януари 2024 07:31

  • 4535
  • 0
© Pixabay

"Зима ще има! Модерна зима обаче", обеща пред NOVINI.BG климатологът проф. Георги Рачев.

До Ивановден времето ще бъде пролетно.

На Ивановден започва периодът на валежите - кога ще има най-много сняг?

След това нещата ще се променят.

От Ивановден в късния следобед започва едно доста сериозно захлаждане, валежи, които ще продължат и през следващите дни. В понеделник (08.01) следобед дъждът ще премине и в сняг, дори в ниското. Във високата част на планините снегът ще натрупа, така че който е на курорт, ще случи.

В ниската част в Северозападна България и в Северна България ще има символична снежна покривка между 1 – 3 см, в Предбалкана – 5-6 см.

В сряда, четвъртък и петък ще има много добри условия във високите части на София да има ледени дни, тоест максималната температура да не премине 0 градуса.

На фона на това свръхтопло време ни очаква една типична зимна седмица.

„Съвсем случайно видях в архивите през 2008 година в Лом снежната покривка на 3 януари е била 108 см. Това означава, че не е било чак толкова далеч във времето, когато сме имали и снежни зими“, заяви проф. Рачев. „За съжаление снегът в ниското засега бяга“, каза той.

По думите му, сняг може да има и около 16 – 18 януари, но поясни – това е толкова далеч. „До тогава има страшно много време и страшно много неща може да се променят“, напомни той.

Като заключение, климатологът заяви, че януари месец ще бъде по-топъл от нормалното с градус до около два градуса. Валежите се очакват да са в нормата или около 20% над нормата, а тя е около 40 – 65 литра на квадратен метър в ниските части и в планините до около 90 литра на квадратен метър.

Февруари месец се очертава да бъде около градус - градус и половина по-топъл от нормалното.

"Интересна е пролетта.

Ние изживяхме два пролетни сезона доста студени, особено миналата година, но тази година се очертава да не бъде така. И ако това се осъществи, 2024 година да бъде още по-топла година от 2023 година", каза климатологът проф. Рачев.

Климатологът доц. Гачев прогнозира: Лятото отново ни чакат рекордни горещини

"За наш малък ужас се оказва, че всяка година става по-топла", обясни той. Това, по думите му е добре, защото човечеството все по-добре се нахранва, но притеснително е скоростта, с която се извършва.

Цялото интервю на NOVINI.BG с проф. Георги Рачев може да гледате и ТУК.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
4535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини