А вие как мислите – тези „опозиционери“ в Русия какви щяха да бъдат?

  • 19 декември 2023 16:52

  • 2103
  • 0
А вие как мислите – тези „опозиционери“ в Русия какви щяха да бъдат?
© Булфото/Novini.bg

Депутатите на „Възраждане”, ИТН и БСП станаха паметници на глупостта“, каза Венко Сабрутев тази сутрин в Нова. Аз пък си мисля, че чак паметници не са; по-скоро нещо като пясъчни фигури – мимолетни и до първата по-силна вълнà. 

Вълнà на промяната, искам да кажа. Нещо като – какво ще правят, когато путин загуби войната и секнат рублите? И когато Европа започне да се оглежда кой е бил колаборационист и кой – нормален. 

Подозирам, че тогава много бързо ще станат репресирани борци за свобода, тайни русофоби, агенти на демокрацията под прикритие, които в дванайсет без пет ще излязат да кажат, че винаги са били про-европейски и ще вземат даже да извадят и „доказателства“ колко много са критикували режима на путин. 

Нещо като бай Тошо Правешки, дето изпълзял от дупката на 9 септември – да се пише борец срещу фашизма. 

Като им дойде ред, пак ще се пребоядисат, веднъж вече са го правили.

За Волвин се говори, че бил голям русофоб и борец за „демокрация“ едно време – къдè около Перестройката, ама го арестувала родната милиция и нещо са му казали там, докато е бил арестуван и се пребоядисал из основи; Явор Да., ако правилно си спомням, беше демократ и той, Бялата Златка беше демократ и писа против Альошата, беше и нещо като журналист в Демокрация, плюеше руснаците, днес вее руско знаме, Бикарбовски и той имитираше американски поети и писатели, най-вече Буковски, заради когото си промени истинското име, за да му звучи фамилията като неговата. 

След като веднъж са се пребоядисали, могат да повторят. Как беше… НЛО имаха една много хубава песен от деветдесетте: „Партии любими, аз ще бъда с таз, която е на власт“. 

А и Алеко така хубаво го е описал в Бай Ганьо… бай ти Ганя как чевръсто сменя позиции – от либерал на консерватор, ама докато е либерал, си е БАШ либерал и громи закостенелите консерватори, ама после става по-консервативен от най-голямата консерва. 

Ще ни обяснят, че сме тъпи и нищо не разбираме от публицистика и свобода на словото и не сме им схванали как те така… с ирония са громили империализЪма на путинленд; или че само са искали да дадат трибуна за „другата гледна точка“, а не че са я подкрепяли или рекламирали, ти пà…!

И, то – като се има предвид, че народът има памет колкото на златна рибка – ще фàне дикиш. 

Като нищо бившите демократи, дето станаха сталинисти и путинисти, да се окажат пак най-върли демократи. 

Какво казва Алеко по въпроса? 

„И аз, ако питаш, не мога да ги разбера нито едните, нито другите, ама хайде, да не им остане хатъра... Знайш, алъш-вериш е то, не е шега... Па да ти кажа ли правичката... (Тука дали няма някой да ни подслушва?) Да ти кажа ли правичката?—И едните, и другите са маскари!... Ти мене слушай, пà се не бой! Маскари са до един!... Ама какво да сториш? Не се рита срещу ръжена!... Търговийка, предприятийца, процеси имам в съдилищата – не може. Не си ли с тях – спукана ти е работата! Пà и мене нали ми се иска – я депутат да ме изберат, я кмет. Келепир има в тия работи. Хората парà натрупаха, ти знаеш ли?“

(„Бай Ганьо у Иречека“)

А вие как мислите – тези „опозиционери“ в русия какви щяха да бъдат? Да речем, решаха да попитат путин, в някое предаване, защо не им дават да казват някакви неща по радиото или си позволяват да правят интервюта с, да речем, американския посланик, който заплашва държавата им…

… къде щяха да бъдат днес те? Сибир? Над земята? Под? В неизвестност? Или щяха да продължават да правят предавания и да работят в медии, че дори държавни? Сигурно това – последното, нали?

Ами този опозиционер как щеше да се котира в русия като опозиционер? 

...

Захаровата Маша била попитала в типичен кремълски стил – дето всички там са си въобразили, че са така остроумни, че са сатирици и комедианти – дали в България можело все още да се диша.

Така остроумната Машенка не е преценила добре дарбата си на сатирик и пак е произвела нещо с качеството на ония снимки с козата и видеото с ягодките. Нищо, важното е, че тя си се харесва. 

Но да, Машенка, тук у нас се диша. И на работа ходим и понякога се подиграваме на властта и въпроси си позволяваме да им задаваме. И опозиционерите, вашите хора, и те ходят на работа, дишат, печелят, ходят по екскурзии, обикновено на Запад. Тук е така – диша се. Как е Навални, Машенка? А младежите, дето показаха чисто бели, празни листове А4 на красния площад, а милицията си помисли, че протестират нещо? Те как са? Дишат ли? 

Нищо де, много поздрави на козата и весели празници. 

А за лека вечер, един цитат от известния скулптор проф. Любомир Далчев (1903-2002), емигрирал през 1979 г. в САЩ, и един от авторите на паметника на съветските окупатори(!), публикувано в desebg.com преди две години и половина:

„И сега редно ли е на нашата българска земя още да стърчат паметниците – жалони на робството и жестокостта, на неправдите и униженията, на страха и подозрението.

Никой народ няма да позволи и приеме такава гавра – да търпи паметници за възхвала на своите поробители. И никъде по света няма такъв един абсурд, какъвто искат да ни наложат комунистите.
Проф.Янчулев [кмет на София от СДС през 1993 г., когато Общинският съвет взима решение за демонтирането на монумента] е част от българския народ и неговия културен елит, изтребван поголовно, и той не само има правото, но е и задължен да махне тези противни строежи, специално направени, за да утвърдят властта на поробителя, да всяват страх и покорство, без да обръща внимание и държи сметка на крясъците на пребоядисаните комунисти.

С непрестанните си саботажи и своето гнусно поведение и лъжи те и сега доказват категорично, че не са българи, нито български поданици“.

Това е писано през 1993 г., но я, най-добре си го прочетете цялото, че има много интересни подробности „от кухнята“ – как е правен тоя МОЧА:

↓↓↓↓

>>>Какво увековечават паметниците на комунистическата диктатура?<<<

_____________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Александър Томов
2103 0

Свързани новини

Водещи новини