Огромен интерес към хижите за празничните дни

  • 19 декември 2023 12:54

  • 659
  • 0
Огромен интерес към хижите за празничните дни
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Огромен е интересът към посрещане на коледните и новогодишните празници на хижа. Това отчете  Венцислав Велев, преседател на Българския туристически съюз.

"Хижите в ниската и високата част на българските планини са готови да посрещнат празнуващите почитатели на природата. Има различни варианти – по-нисък или по-висок клас". Тези хижи, които са под наше ръковдство, са пълни, посочи той пред БНР.

 "Имаме резервации от цялата страна. Тук-там се намират свободни места. Желаещите могат да се обадят на телефоните на Българския туристически съюз, за да ги насочим там, където има свободни места".

Колко струва една жива елха

Цената на нощувка в българските хижи в момента е между 25 и 35 лева, посочи Велев.

"Това е средно и извън празничните дни. По време на коледните и новогодишните празници кувертите варират между 250 и 450 лева на чавек. Включват обикновено празничната вечеря и някаква програма. Това е пакет за два или три дни" Тази година е благодатна по отношение на снега - това е една от причините хората да пребивават на нашите обекти, обясни той.

"Друга причина е добрата кухня и приятното изкарване, което предлагат домакините. Те посрещат топло туристите". Около 150 хижи са под управлението на Българския туристически съюз, посочи Велев. Той напомни, че екипировката е много важна при посещение на планината.

"Необходимо е да се следи и прогнозата за времето". Венцислав Велев посъветва туристите да се обаждат на хижарите преди преход, за да кажат в каква посока тръгват и кога смятат да се върнат. "Ако има бедстващи туристи, ние веднага сигнализираме службите. Нека да имат зареден телефон в себе си".

Последвайте канала на

Нора Виткова
659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини