Детската бедност в България е 33,9%, според доклад на общоевропейската мрежа Eurochild

  • 13 декември 2023 12:24

  • 624
  • 1
Детската бедност в България е 33,9%, според доклад на общоевропейската мрежа Eurochild
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Според доклада „Правата на децата: политическа воля или не?“ на общоевропейската мрежа Eurochild детската бедност в България е 33,9%, съобщиха от Националната мрежа за децата. Докладът показва, че у нас липсва разбиране за правата на децата, а позицията на дете, спрямо тази на възрастен, се омаловажава, което е основна пречка за по-широкото им гражданско участие.

Системата за закрила на детето в България остава реактивна, като в нея влизат около 2000 деца годишно. Отделите за закрила на детето все още имат сериозен недостиг на персонал и голямо текучество. Съществуват и пропуски в действията за насърчаване на промяна на нагласите, които стигматизират бедността и маргинализацията, сочи докладът. 

Хуманитарна служба на ООН съкращава помощи поради слабо финансиране

България е с най-голям дял на непридружени непълнолетни сред страните-членки на Европейския съюз (ЕС). От началото на войната в Украйна близо 150 000 украински бежанци са минали през България, около 40% от тях са деца. Под 10% от тях (около 2200 деца) са записани в българската образователна система. 

В страната ни има общо 1,18 милиона деца, 33,9% от които живеят в риск от бедност и социално изключване към 2022 г. Това се равнява на приблизително 403 004 български деца в нужда. Процентът на децата, изложени на риск от бедност и социално изключване, се е увеличил от 2021 г. насам. Има сериозно несъответствие между общия процент на детска бедност и този на децата от различен етнически произход – нарастват съответно 37,5% деца от Турция и 69,4% от ромски произход в бедност. Близо 20% от децата в България живеят в домакинства с три и повече деца. Именно те са традиционно изложените на най-висок риск от бедност и социално изключване, показва още докладът. 

Детската бедност в Европа

Според последните данни на Евростат за 2022 г. 24,7% от децата в ЕС са били в риск от бедност или социално изключване. В сравнение с 2021 г. детската бедност се е увеличила в 8 държави и е намаляла в 19 страни. Румъния има най-много деца в риск от бедност или социално изключване – 41,5%. България е на второ място с 33,9%, а на трето е Испания с 32,2%.

Най-голямо нарастване в детската бедност има в Словакия и Франция, като се регистрира увеличение съответно от 5 % и 4,7%. Най-значителен спад се наблюдава в Люксембург (-5,4%), Унгария (-5,2%) и Гърция (-3,9%). Процентът на децата в риск от бедност или социално изключване в страните, които очакват присъединяване към ЕС, остава много по-висок спрямо страните от Съюза, като най-висок е в Турция – 45,2%. Изключение прави Сърбия с 27,5%. За Украйна няма данни от Евростат. За страните от Обединеното кралство данните са от Националната статистическа служба на Обединеното кралство. За 2022 г. Англия има 30,8% деца в риск от бедност или социално изключване – увеличение от 0,15% спрямо 2021 г.

Анализът Правата на децата: политическа воля или не? се позовава на данни, предоставени от 38 членове на Eurochild в 26 държави и включва препоръки към всяка страна за справяне с детската бедност и социалното изключване, дискриминацията, грижата здравето, онлайн безопасността и услугите в ранна детска възраст.

На 11 декември УНИЦЕФ стартира национална кампания за набиране на средства и застъпничество под надслов „Някои деца не мечтаят за играчки“ в подкрепа на правото на всяко дете на образование, грижа и защита от насилие. Посланикът, който ще подкрепи кампанията, е самият Дядо Коледа. УНИЦЕФ и Дядо Коледа призовават за това всяко дете: да има най-добър старт в живота и да получава подкрепа, за да развие пълния си потенциал; да бъде защитено от насилие, експлоатация, злоупотреба, неглижиране и вредни практики; да ходи на училище и да учи.

 

Последвайте канала на

Нора Виткова
624 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.13 | 14:05

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини