Хуманитарна служба на ООН съкращава помощи поради слабо финансиране

  • 11 декември 2023 12:16

  • 649
  • 1
Хуманитарна служба на ООН съкращава помощи поради слабо финансиране
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Организацията на обединените нации се нуждае от 46,4 милиона долара за хуманитарните си операции през следващата година, съобщава нейна служба в разпространен днес доклад, цитиран от ДПА.

В своя Глобален хуманитарен преглед за 2024 г. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (UN OCHA) оповести че с тези средства ще бъдат подпомогнати почти 181 милиона души в 72 държави.

Въпреки войните, конфликтите и бедствията в резултат на климатичните промени, към които се прибавят глад, бедност, епидемии и разселвания, службата отбелязва спад в даренията.

33 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа вчера

Нейният ръководител Мартин Грифитс заяви, че системата за хуманитарна помощ е изправена пред сериозна криза на финансирането. "През 2023 г. ние получихме едва една трета от исканите 57 млрд. долара. Това е най-голямото недофинансиране на дейности от много години насам. И въпреки всичко успяхме да предоставим животоспасяваща помощ на 128 милиона души по целия свят", посочи той в изявление на уеб сайта на службата.

Резкият спад във финансовите ресурси е принудил работещите в хуманитарната сфера агенции да вземат все по-болезнени решения, като прекратяване на програми за предоставяне на жизненоважни помощи във вид на храна, вода и здравеопазване. В резултат на това целта за 2024 г. е редуцирана до оказване на помощ на 181 милиона души, вместо на 245 милиона.

"Дълбоко загрижен съм за начина, по който всичко това ще се отрази на дейностите в хуманитарната област през 2024 г.", заяви Грифитс. "Без адекватно финансиране не сме в състояние да предоставим помощ, за което хора ще платят с живота си", предупреди той.

Поради ниските нива на дарителство 10 милиона души в Афганистан не получиха никаква помощ под формата на храна през май и ноември тази година, информира ДПА.

В Мианма не са били в състояние да осъществят проекти за строителство на по-добри места за настаняване за половин милиона преселници, допълва агенцията.

По информация на Франс прес основната част от финансирането за 2024 г. е било предвидено за страните от Близкия изток и Северна Африка, с общо 13,9 млрд. долара.

В класацията на страните, за които е била планирана най-голяма помощ, води Сирия с 4,4 млрд. долара, следвана от Украйна с 3,1 млрд., Афганистан с 3 млрд., Етиопия с 2,9 млрд. и Йемен с 2,8 млрд. долара.

Поради намалените средства вместо първоначално предвидените около 300 милиона души през 2024 г., едва около 180 милиона ще имат достъп до хуманитарни дейности, извършвани под егидата на ООН, като останалите нуждаещи се ще трябва да разчитат на неправителствения сектор, както и на отделни държави.

Последвайте канала на

Калина Христова
649 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.11 | 14:59

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини