Профилактични прегледи за гръбначни изкривявания ще има за близо 600 деца от Силистра

  • 30 ноември 2023 08:51

  • 161
  • 2
Профилактични прегледи за гръбначни изкривявания ще има за близо 600 деца от Силистра
© pixabay

Профилактични прегледи за гръбначни изкривявания ще има за близо 600 деца от Силистра по проект на местния Ротари клуб. Кампанията е продължение на миналогодишната, когато бяха извършени очни прегледи на над 900 деца от 1 до 4 клас, съобщиха организаторите.

„Миналата година се оказа, че голям процент от децата имат отклонения.

Безплатни профилактични прегледи за възрастните хора в Карловско

Сега нашата идея е да облекчим личните лекари, които най-често трябва да извършват тези прегледи, но са много натоварени. Освен това да известим навреме родителите, ако детето им има гръбначно изкривяване, защото тези проблеми се решават по лесно в по-ранна възраст“, каза президентът на Ротари клуб – Силистра Николай Костов.

Прегледите се извършват от кинезитерапевта Веселин Костов. Те се извършват с ученици от 5 до 7 клас. Вече са прегледани децата от две силистренски училища.

„При около 2-3 процента от прегледаните ученици се наблюдава нарушение на динамиката на гръбначния стълб. По чести са случаите на нарушена осанка, когато детето е с променено положение на тялото. Това най-често се дължи на тежките ученически чанти. В последните години се смята, че причини за гръбначните изкривявания са и хормоналните промени. Добре е тогава родителите да обърнат внимание е да заведат децата си на профилактичен преглед“, каза кинезитерапевтът.

За да се избягват проблемите с гръбначния стълб, той препоръчва изправена стойка, обща физическа активност, укрепваща гимнастика и ученическата раница да се носи на двете рамена.

За 9 декември е насрочен тазгодишният коледен бал, организиран от Ротари клуб. Неговата кауза е емоционалното здраве на децата на Силистра. Предстоят разговори с Министерството на образованието и науката как да бъдат извършени прегледите.

В своята над 20-годишна история Ротари клуб - Силистра е реализирал множество проекти в полза на общността за общо над 110 хил. лева. Организирал е 25 благотворителни бала, както и от други подобни събития.

Последвайте канала на

Нора Виткова
161 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.30 | 09:10

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex
Анонимен

2023.11.30 | 09:03

1
Профилактичен преглед с Галена по крачета сцепи гугъл момата, евала на бацето добре се е представил.

Добави коментар

Водещи новини