Румен Радев проведе среща със Светия Синод на БПЦ

  • 22 ноември 2023 17:58

  • 525
  • 5
Румен Радев проведе среща със Светия Синод на БПЦ
© Президентство
Слушай новината Слушай новината

Българската държава и Българската православна църква споделят обща отговорност за поддържането и развитието на връзките със сънародниците ни зад граница.

Това беше общата позиция на президента Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и на Светия Синод на Българската православна църква /БПЦ/, които проведоха среща днес в Синодалната палата в столицата. Разговорът е част от диалога на държавния глава с ръководството на БПЦ и с ръководствата на традиционните вероизповедания в България.

По време на срещата президентът Радев открои историческата роля на Българската православна църква както за съхраняването на националната ни идентичност и постигането на църковна независимост през епохата на Възраждането, така и за самото възстановяване на българската държавност. Обща бе позицията, че отстояването на българския национален интерес и съхраняването на нашето духовно и културно-историческо наследство изискват единение в усилията на всички държавни институции и Светия Синод на БПЦ. 

Румен Радев удостои посланика на Китай у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

Откроен беше големият интерес на България да продължи да укрепва контактите и диалога с българските общности по света, съществен принос за което има и Българската православна църква. Държавният глава подчерта готовността на президентската институция да подкрепя духовната мисия на БПЦ към православните българи в чужбина в съответствие с църковните канони. 

Отношенията между Българската православна църква - Българска Патриаршия и Православната църква в Република Северна Македония трябва да допринасят за сближаването и свободното общуване на хората от двете страни на общата ни границата, беше подчертано още по време на срещата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
525 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.11.23 | 00:23

5
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

2023.11.22 | 18:56

4
резидента слуша отчет от вербуваните.

2023.11.22 | 18:29

1
ДС ДЯВОЛИ ОБЛЕЧЕНИ В ЧЕРНО!
ДО ТОЗИ ОТДОЛУ

2023.11.22 | 18:36

3
МИШО Е БАЩА ТИ ,НЕ НИ БЪРКАЙ,ЗАЩОТО АЗ НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ С МИНДИЛИ КАТО МАЙКА ТИ
Пешо

2023.11.22 | 18:32

2
Ееееи мишо ходи се снима някаде.......

Добави коментар

Водещи новини