Разкриха подробности за акция "Зима", МВР обяви нулева толерантност към нарушителите

  • 14 ноември 2023 11:00

  • 5839
  • 6
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Ще бъде приложена нулева толерантност към всеки един нарушител. Това каза началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Димитър Мичев на пресконференция, на която бяха обявени подробности за началото на традиционната акция "Зима". Той съобщи, че в момента близо 10 000 човека имат права да пишат актове, ежедневно около 770 екипа на "Пътна полиция" работят на територията на страната, като 10% от тях са на терен на столицата, предаде репортер на Novini.bg.

Акцията ще бъде проведена в рамките на три кампании. Първата кампания ще бъде насочена към водачите на превозни средства – велосипеди, превозни средства с животинска тяга, индивидуалните електрически превозни средства, селскостопанската техника. Няма да допускаме движението им извън населените места през тъмната част на денонощието, заяви Мичев.

Втората кампания ще бъде насочена към пешеходците – най-вече към тяхното поведение на пресичане на определените места, както и даването на предимство от водачите на пешеходците. Третата кампания ще бъде за безопасно шофиране през зимата, насочена най-вече към техническото състояние на моторните превозни средства и осветителната система, разкри началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция".

За трите кампании сме планирали минимум по една специализирана полицейска операция със съответна насоченост, посочи той, като добави, че по магистралите ще има акции за недопускане движението на велосипедисти и недопускане движението на пешеходци в тъмната част на денонощието.

Традиционната акция "Зима" ще се проведе у нас за 29-ти път, обяви председателят на Съюза на българските автомобилист Емил Панчев.

В последните три сезона тежките катастрофи стават все повече, посочи той. По думите му миналата зима са загинали 157 човека. Касапницата на пътя трябва да спре, каза Панчев.

Проверяват зимната подготовка на автомобилите

Мария Ботева уточни, че и тази година ще има глоби за нередности. Те започват от 50 лв., припомни Ботева и призова всички да подготвят колите си за движение при зимни условия.

Днес е последният ден, в който можем да шофираме колите си с летни гуми, без да бъдем глобени, стана ясно на пресконференцията. От 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия, или такива с дълбочина на протектора не по-малка от 4 мм.

Важно е шофьорите да обърнат внимание на техническото състояние на автомобилите си - състоянието на акумулатора, охладителната система, течността за чистачките, както и на самите чистачки.

Номерът на автомобилите трябва да е четлив и да се вижда, защото иначе има санкция, припомни Ботева. По думите ѝ трябва да се провери отоплителната система на автомобила и аптечката.

"Автомобилна администрация" ще проверява техническата годност на камиони и автобуси. Акцент тази година ще е транзитният трафик. С всяка година той расте, показва статистиката.

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Ясен Йорданов каза, че от 1 ноември всички магистрали вече са в зимен режим. Почистващата техника е подготвена. 

Живка Димитрова от БЧК припомни, че аптечката е изключително важна, защото благодарение на нея може да бъде спасен живот. Изключително важно е образованието по пътна безопасност за децата, посочи тя.

Росен Рапчев от агенцията по пътна безопасност призова да променим поведението си като участници в движението. По думите му гумите на превозните средства са изключително важни. Освен това трябва да бъде увеличена дистанцията между превозните средства, да бъде намалена скоростта и да не се предприемат опасни маневри. 

Пешеходците да бъдат внимателни, да се оглеждат при пресичане и да не бъдат с тъмни дрехи вечерта, призова още Рапчев.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5839 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
------

2023.11.15 | 07:11

6
Това си е чисто изнудване,защо 4 мм,а не например 3 мм или 2мм?Улиците в града се почистват,а който пътува из страната,да си сложи зимни гуми,за негова безопасност.Защо да им гласуваш на такива?

2023.11.14 | 13:16

5
нема по-прости и неграмотни от пъдарите...

2023.11.14 | 13:15

4
Най-продаваният продукт за отслабване в света! Помогна на мен и съпруга ми и ще помогне на вас, резултатът е видим след няколко дни, купих го от тук ----->> mub.me/keto
!!!

2023.11.14 | 13:08

3
ТЪРСЕТЕ и НАМЕРЕТЕ НОЩНОТО ШКАФЧЕ,НЕ се занимавайте с ГЛУПОСТИ !!!
я па я

2023.11.14 | 12:34

2
КАКВИ ЗИМНИ ГУМИ БЕ МАЛОУМНИЦИ НАВЪН Е 16-20 ГРАДУСА.ДО КОГА ЩЕ НИ ЩАВИТЕ
Boko

2023.11.14 | 12:31

1
КОГА ЩЕ ПРИБЕРЕТЕ ТЕЛЕФОНИТЕ НА ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛИ,КОИТО СА НА РАБОТА,ЗА ДА НЕ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ НИКОЙ !!!!!!!¡

Добави коментар

Водещи новини