Ще се нормализират ли отношенията между Българската и Московската Патриаршия?

  • 10 ноември 2023 08:07

  • 979
  • 6
Ще се нормализират ли отношенията между Българската и Московската Патриаршия?
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Да се надяваме, че с отварянето на Руската църква ще се нормализират отношенията между Българската патриаршия и Руската патриаршия, коментира пред БНТ доц. д-р Костадин Нушев – богослов, преподавател в Богославския факултет на Софийския университет.

Той очаква едно нормално съвместно служение между новия предстоятел на храма "Св. Николай Мирликийски" - протойерей Владимир Тишчук, изпратен от Москва и българските свещенослужители, назначени от патриарх Неофит.

Отварят Руската църква в София

"Защото при предишния представител българските свещенослужители бяха изолирани, недопускани до храма. На тях им беше определено да служат в един малък параклис в Княжево - "Св. Пантелеймон". Така че мисля, че има знаци и от двете страни, че има стремеж към успокояване и нормализиране на отношенията", посочи доц. Нушев.

"Въпросът за собствеността предстои да се реши след разпоредената проверка от страна на прокуратурата и Министерството на регионалното развитие и благоустройство", каза още преподавателят.

Столичният храм "Св. Николай Мирликийски" беше затворен на 21 септември, след като предстоятелят му - архимандрит Васиан Змеев и още двама служители на храма бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж. Имаше и серия от протести, за да бъдат отворени отново вратите на църквата и на криптата с мощите на Свети Серафим Софийски.

"Затварянето на храма от светски лица беше канонична аномалия и нещо непристойно, на което да се надяваме да се сложи край", заяви доц. Нушев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
979 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Слава Украйна

2023.11.10 | 10:30

6
Патриаршията на москалите е СЕКТА

2023.11.10 | 10:25

4
РАЗБИРА СЕ, НИЕ СМЕ ОТ ЕДНА ВЯРА

2023.11.10 | 10:25

5
РЕЛИГИЯТА И ПОЛИТИКАТА НЯМАТ НИЩО ОБЩО

2023.11.10 | 10:03

3
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin

2023.11.10 | 08:53

2
Тагарев да бомбардира черквата на врага! Нали сме като ивреите. Като нищо путинистите имат някой тунел отдолу!
Просто човек

2023.11.10 | 08:30

1
Никакви отношения с Блатото...

Добави коментар

Водещи новини