Над 600 000 лв. ще струва ликвидирането на огнището на птичи грип в Дебелец

  • 02 ноември 2023 10:52

  • 698
  • 2
Над 600 000 лв. ще струва ликвидирането на огнището на птичи грип в Дебелец
© Novini.bg/ Canva

До края на тази седмица се очаква да приключи умъртвяването и загробването на 400 000 кокошки носачки от птицефермата в град Дебелец, където преди седмица беше регистрирано огнище на птичи грип. Над 600 хиляди лева ще струва на държавата ликвидирането на огнището.

Близо 100 човека са ангажирани в мероприятията по ликвидирането на огнището на птичи грип в най-голямата птицеферма в област Велико Търново. В момента се умъртвяват и загробват птиците и торовата основа. Идната седмица ще бъдат загробени и яйцата и фуражите от птицефермата в Дебелец, заяви за БНР д-р Станимир Спасов, директор на областната дирекция на Агенцията за безопасност на граните.

Той посочи, че продължава пробонабирането от десетте останали промишлени птицеферми в три и десеткилометровите охраняема и наблюдавана зона. До сега няма положителни проби за птичи грип при тях. Работи се по няколко версии как заразата е хроникална във фермата за кокошки носачки в Дебелец. Няма опасност за хората, припомниха от БАБХ, предае БНР. 

Откриха огнище на птичи грип във ферма за кокошки носачки

Последвайте канала на

Радина Лазарова
698 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.10 | 23:13

2
Вирусите са естествен природен процес на живота. Напразно избиват милиони животни за да ги спасели. Това е връх на глупостта! Управляващите планетата са пълни д3били!

2023.11.02 | 11:19

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

Добави коментар

Водещи новини