Президентът удостои с държавни отличия шестима българи

  • 24 октомври 2023 15:05

  • 1079
  • 0
Президентът удостои с държавни отличия шестима българи
© Bulphoto

Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на удостои с държавни отличия шестима българи за принос в различни сфери на обществения живот, науката и спорта. Церемонията се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Богдан Николов и Илиана Раева бяха удостоени с орден „Стара планина“ първа степен. С най-висшето държавно отличие президентът награди и архитект Елко Хазан. Проф. Рахамин Шекерджийски също беше отличен с орден „Стара планина“ първа степен. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на удостои проф. Стефан Хаджитодоров с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен, а Васил Долапчиев с орден „За гражданска заслуга“ втора степен.

Богдан Николов беше награден за изключително големите му заслуги към България в областта на спорта. Това се посочва в мотивите на предложението на Министерския съвет (МС). Той е роден на 22 януари 1955 г. в Плевен. Започва да се занимава с мотоциклетен спорт през 1972 г. Кариерата му преминава през два основни периода: като състезател по мотоциклетизъм на писта и като председател на Българската федерация по мотоциклетизъм. Като състезател по мотоциклетизъм Богдан Николов преминава през всички нива - от механик на спортен клуб (1972 г.) до световен шампион през 1992 г. Общо за своята активна състезателна дейност, за периода 1973 – 1992 г., Богдан Николов има завоювани 16 национални шампионски титли и 5 международни.

Илиана Раева беше удостоена с ордена за изключително големите ѝ заслуги към България в областта на спорта, пише в мотивите на МС. Пътят на Илиана Раева е осеян с множество победи - като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика.

Архитект Елко Хазан беше награден за неговата просветителска дейност по отношение приноса на България за спасяване на българските евреи по време на Втората световна война. Архитект Хазан е роден през 1948 г. в Ямбол. Завършва Английската езикова гимназия в София, след което придобива висше образование по специалност „Архитектура“. Работи дълги години като архитект. След приключване на кариерата си като архитект, Елко Хазан отдава всички сили за отстояване на истината за Спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Инициира и организира научни конференции, кръгли маси, издаването на книги, публични изяви в средствата за масови комуникации, се посочва в мовитите на кабинета.

Фармацевтът проф. Рахамин Шекерджийски е известен като „бащата на беналгина". Проф. Шекерджийски е изтъкнат учен в областта на фармацията с над 66 години трудов стаж. Роден е в Дупница през 1934 година. Той е дарител на училища, детски градини в Дупница, както и на футболния клуб в града. Неговият принос за фармацията включва близо 80 разработки на лекарствени продукти, като 30 от тях са успешно внедрени и добре познати в практиката, сред които и беналгина - хапчето против болка, пише в мотивите на правителството.

Президентът Радев ще удостои с държавни отличия изтъкнати българи

Проф. Стефан Хаджитодоров беше награден за неговите големи заслуги в областта на науката. Той завършва специалност "Автоматика и телемеханика" във Висшия машинно-електротехнически институт в София през 1978 г. Година по-късно завършва и като инженер-математик в Центъра по приложна математика в същия институт. Избран е за член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) в областта на инженерните науки през 2014 г. От месец януари 2021 г. е заместник-председател на БАН, се посочва в мотивите на МС.

Васил Долапчиев получи отличието заради заслугите му за развитие и укрепване на гражданското общество при разработването и провеждането на държавната политика за правата на хората с увреждания. Като дългогодишен председател на Управителния съвет на Съюза на слепите в България, Васил Долапчиев има съществен принос за развитието и дейността на сдружението и за утвърждаването му като авторитетна организация с висок международен престиж чрез активната си подкрепа за каузата за достоен живот на хората със зрителни увреждания, пише в мотивите на МС.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1079 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини