Продължава подготовката на проекта за индустриална зона в Търговище

  • 23 октомври 2023 10:28

  • 639
  • 0
Продължава подготовката на проекта за индустриална зона в Търговище
© Уикипедия
Слушай новината Слушай новината

Община Търговище продължава подготовката на проекта за изграждане на индустриална зона в Търговище по програма по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха от общинската администрация. 

На предстоящата сесия на Общинския съвет се внася докладна с искане на разрешение за създаването на "Консорциум Индустриален парк - Търговище" ДЗЗД. В него ще участват "БКС Индустриален парк Търговище" ЕООД и "Прима Магна Груп" АД. Акционерното дружество е заявило желание за партньорство пред общината и ще осигури част от необходимите имоти, върху които ще бъде изградена зоната.

Целта на обединението е съвместно кандидатстване по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции. Впоследствие, индустриалната зона ще бъде създадена и ще функционира на основата на това публично-частно партньорство. Предвижда се тя да бъде управлявана от външен оператор. 

В проекта на споразумение за партньорство е заложено 57 на сто от дяловете на новото дружество да бъдат собственост на "БКС Индустриален парк Търговище" ЕООД. "Прима Магна Груп" АД ще притежава 43 процента от дяловете.

Според изискванията на програмата е необходимо да бъдат осигурени поне 300 дка за обособяването на индустриалния парк. В обхвата му ще се включат поземлени имоти от промишлената зона на града и поземлени имоти, общинска собственост, в землището на село Васил Левски, припомнят от администрацията. 

Набелязани са терени, които са в близост до главния път София-Варна, до железопътна линия и с възможност за изграждане на необходимата техническа инфраструктура - захранване с електричество, ВиК и други, пояснява БТА.

Крайният срок за кандидатстване по процедурата е 2 ноември. Докладната, касаеща изграждането на индустриалната зона, е публикувана в сайта на Община Търговище.

Както БТА съобщи, през септември Община Търговище започва подготовка за създаването на индустриален парк. Идеята е той да бъде изграден по Програмата за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции.

И Търговище вече има бюлетини за местните избори на 29 октомври

Последвайте канала на

Десислава Станева
639 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини