Всеки 10-и в Северозапада разчита на държавата, за да се топли

  • 14 октомври 2023 08:02

  • 995
  • 5
Всеки 10-и в Северозапада разчита на държавата, за да се топли
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Всеки десети жител на област Монтана разчита на държавата, за да си осигури отоплението през зимата.

Енергийната помощ се отпуска за предстоящия зимен сезон, а с нея домакинствата мога да си платят дървата, природния газ, електроенергията или парното, напомня Нова телевизия.

Какви разходи за отопление очакват домакинствата?

Последни приготовления за зимата прави Петър от монтнаското село Благово. Тази година кандидатствал и бил одобрен за енергийна помощ от 546,95 лева, с която си купил дърва. „546 лева са около четири кубика и половина дърва по 120 лева. На мен ми стигат, зависи колко палиш“, заяви той.

Доволен е от помощта, защото иначе трябвало да се лиши от месечната си пенсия. „От всичко, трябва да спестиш, за да си вземеш дърва…помощ е, колкото и да е, но ние българите сме такива, че колкото и да ни дават, все ни е малко“, смята Петър.

Тази година условията за подпомагане са променени и така се улеснява достъпа до подкрепа на хора от уязвими групи.
 

„Условията за отпускане на целева помощ са за лица и семейства, които имат едно жилище, да не участват в търговски дружества, безработните лица да имат три месечна регистрация, както и през последните две години да нямат продажби или прехвърляне на имоти“, заяви Десислава Димитрова, директор дирекция „Социално подпомагане“ - Монтана.

По-малко откази за енергийна помощ, отчитат социалните служби. До момента в страната са подадени над 353 хиляди заявления като близо 280 хиляди вече са одобрени.  „По-голяма част от отказите на лицата са за това, че имат повече от едно жилище. На друга част са им отказани помощи, защото лицата получават в едни месец с натрупване пенсии, които са вследствие на преосвидетелстване на лица с увреждания“, допълни Димитрова.

Вече одобрен и закупил дървата, Петър от Благово се надява на по-мека зима, за не се налага да купува още. „Ако е мека зимата, ще стигнат, ако ли не ще си купим. Не мога да преценя. До април мога да паля ако падне сняг“, обясни той.

Крайният срок за подаване на заявленията за отопление е 31 октомври. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
995 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.10.14 | 16:49

5
Искате ли луд се кс за 2-3 часа, силна ерекция, продължителна липса на еякулация и повишен тестостерон! Сега е възможно и безопасно! Сега това нещо вече е в открита продажба -----> mub.me/neoix
Z Z Z Z Z

2023.10.14 | 12:53

4
ПЛАЩАМ НА ЛИЛЕКА ДЪРВАТА, ЗА ДА МОЖЕ ДА ДРИЩИ ТУКА СРЕЩУ МЕН.

2023.10.14 | 08:31

3
Ами не е всеки десети, защото те топлят своите семейства. Между 50 и 60% от населението е на различни помощи. 50% са пенсионерите в България.
Перник, ж.к.Изток

2023.10.14 | 08:12

1
!!! Наде.жда Дой.чева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка-Гугъл. Новини Бг /// Снимка и Видеоклип за доказателство. ЦИГАНСКАТА БАБА ЯГА. КАК САКАМ ДА ТИ БЪРКАМ С НОЖО У МИРИЗЛИВАТА ЦИГАНСКА ВАГИНА.
Над.ежда Дой.чева

2023.10.14 | 08:13

2
ТАМ Е ТАКА, НО В ЮГОЗАПАДА Е ПО РАЗЛИЧНО.

Добави коментар

Водещи новини