Какви разходи за отопление очакват домакинствата?

  • 25 септември 2023 09:13

  • 2504
  • 1
Какви разходи за отопление очакват домакинствата?
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Ново поскъпване на твърдите горива с наближаването на предстоящия отоплителен сезон.

През последните дни цените на дървата, пелетите и въглищата вървят нагоре, показа проверка из борсите в страната.По-високи сметки спрямо миналата зима очакват и абонатите на ток и парно, напомня Нова телевизия.

Всеки пети българин стои на студено, показват последните данни на Евростат. Ниските доходи и слабата енергийна ефективност са сред основните причини голяма част от домакинствата у нас да не поддържат дома си топъл.

На прага на предстоящия зимен сезон потребителите ги очакват по-високи сметки за отопление в сравнение с миналата година. През последните седмици ръстът в цените на дървата и пелетите продължава. В момента кубик дърва за огрев се движи между 140 и 300 лева в различните части на страната. Преди година средните цени за кубик достигаха 180 лв., а при нарязаните – 200 лв.

От средата на годината токът поскъпна с малко на 4%, минимален ръст има и при цената на топлоенергията. Оттогава потребителите отново плащат и 20% ДДС върху цената на тока, парното и топлата вода, което също ще повиши сметките.

Над 5700 нови отоплителни уреди вече са монтирани по програмата на СО за подмяна на стари печки

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2504 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.20 | 16:21

1
Тока трябва да е безплатен от държавните централи за хората, те са си наши построени и платени с нашите данъци, единствено фирмите трябва да плащат защото го ползват за печалба и естествено остатъка който се продава от там ще се поддържа централата, частните централи да си го продават къде си искат.

Добави коментар

Водещи новини