Държавна агенция „Архиви“ организира документална изложба за Илинден

  • 13 октомври 2023 12:03

  • 716
  • 0
Държавна агенция „Архиви“ организира документална изложба за Илинден
© ДАА

На 17 октомври т.г. от 17.00 ч. в изложбена зала „Архиви“ ще бъде представена документалната изложба на ДА „Архиви“ „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение - Кръстовден“. Тя е част от Националния план за отбелязване на 120-та годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание 1903 г.

 

В експозицията са застъпени темите за основателите на Вътрешната организация и Върховния комитет, участниците в Солунския конгрес през януари 1903 г., въстанието в Македония – Битолски и Ресенски въстанически райони, Крушевската република, въстанието в Костурски район, в Прилепско, Кичевско, Охридско и Дебърско, в Кукушко, Гевгелийско и Тиквешко,, в Струмишки район, в Скопско и Велешко, в Кратовско и Кочанско, в Щипски район. Проследени са и последвалите въстанически действия в Странджанския и Одринския район, в Горноджумайско и Разложко, както и въстанието в Серски район.

Показаните архивни документи представят причините, подготовката и организацията на въстанието,

въстаническите действия и последиците от тях. Показани са мястото и ролята на жената във въстанието, както като деец на организацията и редовен участник във въстаническите битки редом с мъжете, така и като верен помощник и съратник на участниците в бунта. Отделено е място и на въоръжението и бита на въстаниците.

В документалната изложба „Кървавото лято на 1903. Илинден – Преображение - Кръстовден “

е показан и широкия отзвук, който предизвиква Илинденско – Преображенското въстание в чужбина – в световната общественост, правителства и отделни личности. Почти всички европейски вестници откриват постоянни или ежедневни рубрики, в които се проследява хода на въстанието и смелостта на неговите участници, както и жестокостта и репресиите на османската власт при неговото потушаването.

Тя включва ценни архивни документи от фондовете на Централния държавен архив, Държавния военно-исторически архив – Велико Търново, ДА – Благоевград, ДА – Бургас, ДА – Варна, ДА – Кюстендил, ДА – Пазарджик, ДА – Смолян и други архиви в страната.

Изложбата ще бъде придружена и от експонирани оригинални документи и фотографии от този героичен и трагичен период за нашата история.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 ноември 2023 г. всеки работен ден от 9.00 до 17.00 ч.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
716 0

Свързани новини

Водещи новини