Можете ли да познаете кои са тези у нас: на страната на COVID, на страната на Путин, на страната на Хамас, на страната на домашните насилници?

  • 09 октомври 2023 16:34

  • 3804
  • 0
Можете ли да познаете кои са тези у нас: на страната на COVID, на страната на Путин, на страната на Хамас, на страната на домашните насилници?
© Getty Images/Novini.bg

Никак не ми е приятно, но и никак не съм изненадан – напълно очаквана, за съжаление, реакция. И не, нямам предвид, че не съм изненадан от войната в Израел и бомбардировките в Газа; имам предвид реакциите на определен кръг от хора тук – те бяха предсказуемите и жалките. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2948

Не се изживявам като капацитет, че да тропна по масата и да заявя категорично мнение по въпроса с войната, че и да си позволявам да си вярвам, че то е единственото вярно и важно. 

Но това, което мога да наблюдавам и вече започвам да ставам „експерт“ в областта, е Копейкинологията, изучаваща поведението на копейките у нас. С погнуса осъзнавам, че съм развил умението да познавам реакциите им преди те да се сетят как ще реагират. 

Те стават сутрин и осъзнават, че в света се е случило нещо ново. За първите няколко минути нямат представа какво означава случващото се, нито имат база данни в главата си, която да им подскаже как да се чувстват по дадената тема. Затова – по изграден навик – влизат в познатите си сайтове и Фейсбук групи, където опорките вече са подготвени и разпръснати. 

След пет-десет минути четене на пропаганда, вече знаят как се чувстват по отношение на дадената случка, знаят кого мразят и – най-лошото – чувстват се експерти по темата, сякаш цял живот с нея са се занимавали. 

По време на COVID бяха на страната на COVID, мангъров и копейкин.

По време на войната на путин са на страната на путин. 

По време на „войната“ срещу домашното насилие в България са на страната на домашното насилие, заклеймявайки жертвите по начин, по който Веждичката се чувстваше към тях. 

По време на терористичната атака на Хамас са на страната на Хамас. 

И аз, някак си… не съм изненадан. Обратното щеше да ме изненада. 

Хората, които искат да те дръпнат долу, за да си равно нещастен с тях, не могат да не са на страната на убиващото зло, което руши. 

Сега са експерти по Близкия Изток. Не знам защо. И те не знаят, но са сигурни, че са по-наясно с темата от всеки друг. 

Това са същите хора, които ЕДНОВРЕМЕННО се фукат, че са спасили (не знам защо казват „спасили СМЕ“, като те не са били и родени тогава) българските евреи, но и ги наричат с онази обидна дума, започваща с „ч“. Същите, които се хвалят как цар Борис III е спасил евреите, но и заявяват, че Борис е бил фашист и руснаците са ни „освободили“ от тоя фашизъм. Същите, които хвалят Сталин като най-великия, но не пропускат да кажат, че „чичо Ади“ (техният код за Хитлер) бил прав да избива евреи. 

Сега се радват, че израелски цивилни са избивани и отвличани, изнасилвани и труповете им разнасяни за гавра, а понякога – полуживи – са разнасяни и обругавани. Копейките путинофили у нас се радват и го заявяват публично – в коментари. 

Но – от каквато и гледна точка да по погледнеш – все няма изненада в поведението им. Все пак тяхната матушка русия (която им е по-важна от България) е тероризирала евреите още преди Хитлер да се роди. „Погром“ е онова, което руските власти са правили с еврейското население на империята си още през 19 век. Расови закони, забрани за евреи да учат, да работят определени професии, а с годините списъкът с тези професии е ставал все по-дълъг, масовата емиграция на евреи от русия не е била случайна – преследвания, побоища, кражби на еврейска собственост. Хитлер само е имитирал. А за днешна русия знаем, че властта ѝ поддържа връзки с Хамас. 

Знаем и че войната в Близкия Изток вдига цената на петрола, когато на руснаците им трябват повече пари за тяхната терористична война в Украйна, но да не задълбаваме сега в темата. 

Случващото се в Палестина не е много лесно за дефиниране и определено не може да има лесно обяснение и категорично „отсичане“ на мнение, както правят – с лекота – копейкините. На тях им е лесно – те имат самочувствие на най-умните – при тях всяка хрумка е велика идея, а всеки път, когато имат мнение, то е единственото вярно и правилно. Нямат проблем да го сменят след няколко дни и то пак да е единственото вярно и правилно. 

След Първата световна война англичаните, които владеят Палестина по онова време, обещават земята на евреите, за да си направят своя държава там. Преди това (тази държава) да се случи обаче, решават, че добрите отношения с арабите са им важни и обещават Палестина и на тях. 

Нещо като да продадеш една и съща къща два пъти – на двама различни клиенти и да се изнижеш тихомълком. Но те – като Велика сила – са били „над нещата“ и не са се вторачвали в подробности. 

Трябва обаче да отбележим, че евреите дават на палестинците автономия – нещо, което нито англичаните са направили преди тях, когато тази земя е била тяхна, нито пък турците още по-преди, когато те са владеели Палестина. А най-оригиналните „собственици“ на земята пак са евреите, отпреди да бъдат прогонени от тези земи (втория път – от османците) и на тяхно място да бъдат заселени мюсюлмани.  

След това, в съвремието – след Втората световна – има много подробности, които ту едната страна игнорира и се прави, че не са се случили, ту другата. Но в крайна сметка сега имаме избиване на деца и влачене на трупове по улиците – за забавление на тълпата. Каквато и да е реакцията, не мисля, че усмихнато човече и коментари от типа „Браво“ и „малко им е“ са подходящи. 

Израелски фоторепортер и съпругата му са убити, бебето им е отвлечено от "Хамас"

Последните думи на военна от Израел: Скоро може да ме застрелят, няма подкрепления

Това говори за чудовищен проблем у нас – в България.

Това са… ще се опитам да избегна думата „малоумни“… същества, които са недоволни от живота, но те не могат да действат, те могат само да реагират. Тоест, разликата между act и react. Когато си фрустриран от живота, трябва да действаш (act), да си направиш план, да се справиш със ситуацията и да се пребориш. Да кажем: да се образоваш, подготвиш и спечелиш своето място в обществото.

Когато си мързелив, но завистлив, малограмотен тъпанар, това, което ти идва отвътре, естествено да направиш, е да реагираш (react). Тоест, да започнеш да хвърляш чаши, да трошиш чинии и да пишеш „Браво“, „малко им е“, вместо да направиш нищо за своя собствен живот. 

Тези същества са на един скандал с жената и пет ракии от това да размахат брадвата на улицата. Политическата ни „класа“ (то, като се замисля и „политическа“ трябва да е в кавички) за 80 години така вдебили масата и така унищожи образованието, и така смачка интелигенцията, и така обезобрази състраданието (заедно с образованието и таланта – ги сведоха до качества, достойни за подигравки), че днес живеем в общество, в което учителите наказват с четене и с изпращане на изложба (да, има такъв „феномен“ у нас; тема, на която скоро ще се спрем), възрастните се гордеят, че не четат, защото това е за слабаците и „нежните“ (но пък как същевременно са „умни“ и „знаещи“ не е ясно), меренето на пи*ки е основно занимание на мало и голямо – от гонките по светофарите през бабаитлъка по улиците до побоищата в дискотеката, а желанието за развитие е заклеймено като „предателство“, като се настоява за връщане назад в развитието – желание, лошо маскирано като „традиционни ценности“. И като цяло – цивилизационен избор на недоволни, които искат да гледат смърт и разруха за удоволствие и развлечение, които „разобличават“ всяка цивилизация, по-напреднала от тяхното ниво, като „зла и гнила“, желаещи да са част от свят, който им осигурява техните „ценности“ – разруха и уеднаквяване на всички по техния аршин – всички еднакво зле и еднакво нещастни – руский мир и Хамас. 

А как православни се радват на Кадиров, че избива православни, но същевременно се имат за добри християни, а днес се радват на Хамас; викат едновременно „Ахмат сила“, „Алаху акбар“, но и „Господи помилуй“….

… това е извън моите способности да разбера. Това е съвсем нов дял в психиатрията. 

__________________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
3804 0

Свързани новини

Водещи новини