Сириец: „Ние имаме проблем със смъртта, но и след смъртта също”

  • 06 октомври 2023 15:05

  • 3578
  • 0
Сириец: „Ние имаме проблем със смъртта, но и след смъртта също”
© нова тв и личен архив

Коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. 

В статия, озаглавена „Четири причини за увеличаването на смъртните случаи на сирийските бежанци в България“, публикувана в опозиционния сайт „Ориент“ гражданският активист Осама Бешир, представен като „специалист по бежански статут в България“ призовава

кандидат-мигрантите за Западна Европа да не вярват на трафикантите, че България е лесен канал за преминаване.

Той посочва на първо място трудния за прекосяване терен. В своя разказ той отбелязва: „ По-голямата част от смъртните случаи в България се дължат на липса на вода и прекомерна умора при преминаване през гори през лятото и силен студ през зимата, тъй като прекосяването на България изисква поне седмица.“ Според него трафикантите подмамват незапознатите с условията и претендират, че „България е лесна и бърза за прекосяване“. Бешир е точно на противоположното мнение. Той твърди, че нашата е страна е един от най-трудните етапи за преминаване по пътя на бленуваната Европа.

 В своя разказ въпросният специалист отбелязва, че не са редки случаите, при които трафикантите дават предварително стимуланти/транквиланти на кандидат-мигрантите. Според последните те биха „помогнали на последните, ако изпаднат в състояние на огромен стрес“.

Интересен детайл в повествованието на Бешир е отричането, че българската полиция и гранична охрана са причина за смъртта. Той добавя, че

нерядко се появяват „банди“ които ограбват мигрантите, без да изключва вероятността, че въпросните разбойници имат предварителна връзка и информация от самия трафикант.

Ако това е истина, по-скоро е вероятно нападателите на мигрантите да се информирани и изпратени от контрабандист-конкурент, който иска да навреди на бизнеса на опонента си.

Един от големите проблеми, които изтъква Бешир е погребението на умрелите мигранти.

Техните семейства искат това да става по каноните на шериата. В същото време българските власти не се съобразяват с това. В тази връзка специалиста по миграция през България предлага на сирийската опозиция да назначи официален свой представител в нашата страна, да бъде нещо като посредник между българските власти и семейството на загиналия мигрант. Бешир отбелязва: „Ние имаме проблем със смъртта, но и след смъртта също.“

 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
3578 0

Свързани новини

Водещи новини