Омбудсманът за нарушенията в социални домове: Освен да им се отнема лиценза, трябва и да бъдат затваряни

  • 21 септември 2023 09:39

  • 816
  • 1
Омбудсманът за нарушенията в социални домове: Освен да им се отнема лиценза, трябва и да бъдат затваряни
©

Факт е, че има законодателна празнота. Още миналата година сезирах министъра на труда и социалната политика и отправих много ясна препоръка, за да се направят промени. Трябва да бъде вменено на някой държавен орган освен да отнема лицензите, а и да затваря тези домове.

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ националният омбудсман проф. Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент по повод разследване на bTV за потресаващия случай на Социалния дом за възрастни хора с деменция в плевенското село Изгрев.

Според нея трябва да има ясна проверка в държавата за това колко са домовете, които работят без лицензи. "Има много такива, но те си функционират абсолютно безпрепятствено", каза Ковачева.

"Смятам, че е възмутително държавата да е безсилна пред някой, който нарушава закона и работи без лиценз. Този проблем е от години. Имаме агенция за качеството, която отнема лиценза, но не запечатва. Тя би трябвало да има правомощия, дори с полиция да запечата. РЗИ и прокуратурата също биха могли да имат такива правомощия. Едно е да имаш лиценз и да не отговаряш на условията, а друго е изобщо да нямаш лиценз и да предоставяш някакви услуги на уязвими хора. Това е много сериозен проблем", категоричен е омбудсманът.

Доклад на омбудсмана: С храна за 2.76 лв. и лекарства за 0,68 ст. на ден психиатрии лекуват пациенти

Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент коментира и влизането на законовите разпоредби за безплатни банкови сметки при преводи на заплати и пенсии. „Оказва се, че проблемите са два. Единият е, че хората нямат информация, а на сайтовете на банките също няма. Текстът е доста общ в закона. Всяка банка приема свои правила и дописва закона“, добави Ковачева.

Тя даде пример, че някои банки предлагат до три безплатни тегления, 10 безплатни смс-а или искат сумата, която се получава да бъде над 750 лева.

„Процедурата е много сложна. В добрия случай трябва да се отиде до банката няколко пъти. Трябва да закриете вашата сметка и да откриете нова, след това научавате, че трябва удостоверение от работодателя, че там ви се превежда заплатата и колко е тя. Връщате се отново в банката закривате сметката и отивате отново при работодателя си или НОИ, за да дадете новите данни. Тези сметки не са разплащателни“, каза омбудсманът.

Тя каза, че се е обърнала към БНБ, за да може да приложи надзорните си функции.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.21 | 09:49

1
Соросоидке, затвори и гей фондациите.

Добави коментар

Водещи новини