Бивш зам.-министър: Полицай има право да стреля по беглец, извършил насилствено престъпление

  • 20 септември 2023 11:05

  • 1026
  • 1
Бивш зам.-министър: Полицай има право да стреля по беглец, извършил насилствено престъпление
© Булфото (архив)

Сигналът за грабеж е бил много часове преди инцидента. Той става около 5:30 ч. сутринта, което е 4-5 часа след това. Това е много важен детайл, тъй като според закона за МВР служителят има право да стреля по бягащ престъпник, извършил насилствено престъпление, но има изрична забрана, че нямаш право да стреляш по някой, който бяга, но не е извършил такова престъпление и не създава непосредствена заплаха за хора. Това заяви пред БТВ Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи. 

По думите му полицаят, прострелял смъртоносно 18-годишен младеж, може да е знаел, че именно той е извършил грабеж и нападение.

Майката на простреляния от полицай при грабеж: Защо ми убихте детето?

„Има подаден сигнал по-късно след момичетата, които са нападнати, от охранител, че три маскирани лица влизат в обект. Считам, че полицейските служители са подходили правилно на терен“, каза адвокат Иво Найденов.

„Който и човек да е в такъв случай малко трудно би могъл да осмисли всички детайли и да прецени как точно да действа, за да не наруши нищо, но и да изпълни дълга си. Той използва целия спектър от правомощия, които има. Ако утре се окаже, че не е действал достатъчно решително, тогава ще има други въпроси“, коментира проф. Калин Гайдаров, бивш директор на Института по психология на МВР.

От два свои независими източника bTV научи, че полицаят, стрелял и убил 18-годишно момче, е използвал лично оръжие.

Позволено ли е това?

„Защо е бил с личното оръжие или е стрелял с него, а не със служебното и дали то въобще е било с него е друг въпрос и не е престъпление. Не е и до такава степен забранено. В крайна сметка той е на работа и притежава лично оръжие със съответното разрешение“, каза адвокат Иво Найденов.

Полицаят, убил 18-годишно момче, е стрелял с лично оръжие

„При всички положения в закона за МВР не се споменава употреба на лично оръжие, има специална инструкция за използване единствено и само на служебно оръжие. Изрична забрана няма, но не е регламентирано по никакъв начин. За да има лично оръжие, той самият е инвестирал в собствената си подготовка, за да има самоувереност, че от 100 м ще уцели по начин, по който няма да причини смърт. Не е искал да го убие“, посочи Филип Гунев.

Според него има проблеми с оръжието и стрелковата подготовка на полицаите. По думите му се налага униформените сами да си купуват кобури, защото тези, които МВР дава са стари, а подготовката им е крайно недостатъчна.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1026 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.20 | 11:33

1
Полицаят е постъпил правилно. След неподчинение, друго не му остава освен да стреля. В противен случай, защо е полицай, само да му се подиграват ли?

Добави коментар

Водещи новини