Украинските бежанци продължават да имат емоционални травми

  • 13 септември 2023 12:11

  • 1455
  • 3
Украинските бежанци продължават да имат емоционални травми
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

"Всички бежанци, независимо от възраст и пол, все още имат емоционални травми". Това заяви в “Кой говори?” по Дарик радио Олга Иржитска от фондация “За доброто”.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13930

Тя обясни, че страховете и загубите, преживени в родната им страна, оставят следи, които трудно ще бъдат заличени.

Олга Иржитска посочи, че фокусът на фондацията е насочен към подпомагането на децата и жените, които са сред най-уязвимите. Тя сподели: "Концентрираме се върху децата и жените, ако имаш дете под 2 години, не можеш да работиш, заради лошото икономическо положение на Украйна, няма кой да им изпраща средства."

"Повечето от украинските деца тази година са записани в български училища", каза Иржитска. Това създава възможности за интеграция и бъдеще за тези млади хора в България.

"Не би трябвало да има омраза и завист между нашите народи, ние не сме толкова различни", каза тя.

Този апел към толерантност и разбирателство е важен в контекста на възрастващия брой украински бежанци, пристигащи в България.

Олга Иржитска сподели, че има хора, които виждат скъпите автомобили на някои от украинските семейства, но не разбират, че в много от случаите е единственото, с което те разполагат. Тя допълни, че мнозинството от тях не могат да си позволят домове, което подчертава сериозните икономически затруднения, пред които са изправени украинските бежанци.

Олга Иржитска спомена и работните възможности за украинските бежанци в България. Тя поясни, че работни места има, но не всеки е профилиран да работи определени професии. Жените, например, често се намират в работни позиции като сервитьорки и чистачки, докато тези, които владеят английски език, могат да намерят работа в компании и колцентрове. Освен това, има и семейства, които работят дистанционно за Украйна.

Агенцията по заетостта обяви три мерки за украинските граждани на българския пазар на труда

Работата на фондации "За доброто" играе ключова роля в помагането на тези хора да се адаптират и изградят нов живот в нашата страна.

Тя напомни, че само онези, които са преживели война, могат да разберат истинските усещания, които съсипват душите на хората. Тя отбеляза: "Всичко е наред до момент, когато не зазвънят сирените." Този зловещ момент припомня на всички нас важността на мира и солидарността с тези, които са били принудени да избягат от войната.

      

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1455 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.13 | 12:38

3
да продават скъпите коли, че те искат и скъпи части, скъпо гориво и така ще имат за други нужди. СЛАВА РУСИЯ!

2023.09.13 | 12:38

2
да продават скъпите коли, че те искат и скъпи части, скъпо гориво и така ще имат за други нужди.
Слава Украйна

2023.09.13 | 12:30

1
Горките деца жени и невинни хора! Всички те са жертва на руските фашисти! СМЪРТ ЗА РУСИЯ!

Добави коментар

Водещи новини