Цените на боба и лещата чупят всякакви рекорди

  • 28 август 2023 10:31

  • 1247
  • 0
Цените на боба и лещата чупят всякакви рекорди
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Обикновен български боб, и то не от най-скъпите сортове, по магазините вече струва по 7-9 лева килото, показа проверка на “24 часа”.

Лещата навсякъде е по над 8 лева за килограм, но много потребители не усещат това, защото се продава най-често в пакети по половинка, които струват по 3,50 - 4,50 лв. бройката.

Дори борсовата цена на боба и лещата вече е твърде висока - килограм зрял боб на едро у нас се продаваше миналата седмица по 4,50 килото, а лещата съвсем малко по-евтино - по 4,10 лв. Техните цени нарастваха плавно до миналата година, през пролетта замръзнаха, но от началото на лятото отново тръгнаха рязко нагоре.

Цените на хранителните стоки на едро в страната поеха нагоре

За боба, лещата, ориза и други подобни продукти има сравнително голям внос от близки и далечни страни. Освен това те са трайни продукти и не би трябвало цените им да се влияят толкова силно от конюнктурата.

“Проблемът с тези варива е, че у нас производството им вече е на минимални равнища. Боб например се отглежда от единици фермери във всяка област у нас, а леща - от още по-малко. Причината е, че са много трудоемки култури. В страните, от които го внасяме, за обработката му се използва механизация, която тукашните стопани не могат да си позволят заради малките си мащаби”, обясни шефът на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Според него просто сега виждаме последиците от земеделска политика в миналото, която е пренебрегвала целенасоченото подпомагане на производители, отглеждащи определени култури. Иванов смята, че субсидиите трябва да имат насоченост към определени сортове, които са характерни за определен регион.

У нас често се случвало тази практика да се пренебрегва и затова всяка година сега установяваме, че един или друг зеленчук или плод почти не се отглежда.

 

 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини