Поръчките за нов железопътен подвижен състав са ревизирани

  • 07 август 2023 13:37

  • 579
  • 0
Поръчките за нов железопътен подвижен състав са ревизирани
© Булфото (архив)

Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) приключи преработката на четирите обществени поръчки за закупуване на нов подвижен състав, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Готовите документи са изпратени в Агенцията за обществени поръчки и дирекция „Национален фонд“ към Министерството на финансите за задължителната процедура по предварителен контрол. 

Процедурите бяха прекратени от министър Георги ГвоздейковГеорги ГвоздейковГеорги Гвоздейков е авиационен инженер, завършил магистърска програма по „Авиационна техника и незабавно бяха назначени комисии, които да ревизират условията по тях. Направените изменения ще доведат до икономия на финансов ресурс, заради премахването на допълнителни дейности в поръчките. Разширени са и критериите за допустимост на участниците, за да се даде възможност за участие на по-широк кръг производители и съответно по-голяма конкуренция между тях, казват от МТС. 

Освен доставката на подвижния състав, изпълнителят има ангажимент да осигури и неговата поддръжка за 15-годишен период. Премахнато е условието за изграждане на ремонтна база за поддръжка, което не попада в изискванията на Плана за възстановяване и устойчивост и крие висок риск от забавяне на изпълнението на целия проект.

На участниците се предоставя възможността да организират поддръжката по най-ефективния, икономичен и пазарен начин, който те сами ще определят. Въведена е и допълнителна процедура за проверка на подвижния състав в края на 15-годишната поддръжка, с която производителят ще удостовери, че той е годен за последваща експлоатация.

В новите условия към участниците са заложени изисквания подвижният състав да е в оперативна готовност през 94% или 96% от времето на тримесечие, в зависимост от вида и броя на влаковете. Това изискване регламентира времето за поддръжка от страна на изпълнителя, което не трябва да надвишава предвидените часове. Разписани са също и видовете дейности по поддръжка, както и конкретни срокове за реакция. 

Друга новост е заложената формула за индексация на цената на поддръжката, която до момента липсваше в условията. Тя се базира на два публично достъпни индекса – за цените на железопътния подвижен състав и размерът на заплатата в областта на транспорта.

Поръчката за 18 маневрени локомотива е разделена на две обособени позиции – за девет локомотива за маневри вътре в депа и за девет локомотива за маневри в частично електрифицирани депа и по коловозите от депата до гарите. За първите девет локомотива отпада изискването за документи за движение по националната железопътна мрежа. Очаква се с тези промени да бъдат спестени приблизително 25 млн. лева само от тази процедура.

Министър Гвоздейков спря обществени поръчки за милиони в БДЖ

Предвиденият срок за подаване на предложения е 60 дни от обявяването на обществените поръчки. След неговото изтичане, по разпореждане на министър Гвоздейков, е създадена организация за оценяване, класиране, избор на изпълнители и сключване на договори до края на 2023 г. Срокът за изработката и доставка на подвижния състав по четирите поръчки е 33 месеца от подписването на договорите.

БТА припомня, че министър Гвоздейков прекрати четири обществени поръчки за доставка на железопътен подвижен състав по Националния план за възстановяване и устойчивост през юни с идеята те да бъдат промени и да започнат отново. Процедурата за възлагане на обществени поръчки за доставка на нов подвижен железопътен състав беше открита в края на април от тогавашния министър на транспорта Христо АлексиевХристо АлексиевХристо Алексиев е роден на 19 септември 1980 г.   Магистър по „Международни.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
579 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини