България ще бъде домакин на съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято - 2023"

  • 04 август 2023 17:11

  • 705
  • 0
България ще бъде домакин на съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято - 2023"
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

За поредна година България ще бъде домакин на съвместната летателна подготовка „Тракийско лято – 2023“, която ще се проведе от 5 до 20 август 2023 г. в районите на авиобаза Безмер и летище Чешнегирово. Вече над 15 години съвместната подготовка допринася Военновъздушните сили и Силите за специални операции да придобият богат опит при реално взаимодействие в международна среда, съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

В „Тракийско лято“ ще участват сили и средства от Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, Военновъздушните сили, Съвместното командване на специалните операции и формирования от Военновъздушните сили на САЩ в Европа с три транспортни самолета С-130.

Цели на подготовката са усъвършенстване на процедурите във ВВС за всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин, постигане на оперативна съвместимост, повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на подразделенията от зенитно-ракетни войски. По време на „Тракийско лято – 2023“ ще бъдат изпълнени превоз на войски и товари и стоварване на товари по парашутен способ, както и дневни и нощни парашутни скокове. Участниците ще проведат обучение за евакуация на пострадал при инцидент и авиомедицинска евакуация. Ще бъдат изпълнени съвместни задачи с наземно базираните средства за противовъздушна отбрана. 

Страната ни е домакин на съвместната българо-американска подготовка "Тракийскo лято – 2020 г."

Предвижда се на 5 август да бъдат изпълнени полети за пребазиране на личния състав, който ще участва в „Тракийско лято - 2023“. Транспортните самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ ще бъдат пребазирани в нашата страна на 7 август.

В рамките на съвместната подготовка в периода 8-17 август 2023 г. ще бъдат изпълнявани дневни и нощни полети със самолет „Spartan“ от състава на българските ВВС и със самолети С-130 на Военновъздушните сили на САЩ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
705 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини