СБЖ: Испански журналисти се борят за правата си в поредна "черна сряда"

  • 03 август 2023 12:24

  • 544
  • 0
СБЖ: Испански журналисти се борят за правата си в поредна "черна сряда"
© pixabay

Работещите в испански ежедневници журналисти проведоха поредна протестна "черна сряда" на 2 август с искания за по-добри условия на труд и за актуализирани на заплатите, които не са променяни от над 10 години. Всички протестиращи бяха облечени в черно, съобщава сайтът на Съюза на българските журналисти.

Журналисти, медийни работници и служители на испанския икономически вестник "Expansión" постигнаха предварително споразумение с медийната компания "Unidad Editorial" - една от най-големите медийни групи в страната. Споразумението ще бъде гласувано днес, на 3 август, и включва увеличения на заплатите и възможност за един ден дистанционна работа на седмица, наред с други облекчения, пише сайтът на Международната федерация на журналистите (МФЖ).

Предварителното споразумение е важна победа след седмици на протести в редакцията и непрестанни преговори между работническите съвети и синдикатите с отговорните в медиите

за подобряване на несигурните условия на труд на журналистите в Испания.

През предишните седмици служители от други редакции като големите всекидневници "El Mundo" и "El País", също постигнаха подобни споразумения със своите работодатели. Всичко обаче започна няколко месеца по-рано. През април 2023 г. работници от вестник "El Mundo", част от медийната група "Unidad Editorial", отидоха на работа, облечени в черно. Около обяд те напуснаха редакцията и се събраха пред входа на сградата, за да протестират срещу отказа на компанията да преговаря за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд. Денят беше сряда, 19 април - и това бе първото от многото последвали изздания на "черната сряда“.

„Инициативата за „черни сряди“ беше заимствана от колеги, които работят в испанската телевизия. Те провеждаха свои „черни петъци“, за да протестират срещу несигурните условия на труд през 2018 г.“, обяснява генералният секретар на Федерацията на журналистическите съюзи (FeSP), Агустин Янел.

„Действието в редакциите не е координирано, но има съгласуване между фирмените комисии и персонала на различните вестници, тъй като има две общи искания: по-добри заплати и по-достойни условия на труд. Комисиите на компанията, в координация със синдикатите, стоят зад този протест, който беше повторен в други редакции след 19 април. Например, от служителите на "Expansión" и "Marca" (и двете издания са към "Unidad Editorial"); от работници от групата PRISA и персонал от вестник "El País"; от спортната медия "As"; присъединиха се и журналисти от икономическата медия "Cinco Días", работници от медийната група "Vocento", издател на вестник "ABC", и от "Prensa Ibérica", която публикува "El Periódico", и други.

Победите на работниците в пресата

На 5 юли работническият съвет на "El País" одобри с 92,7% от гласовете споразумение, което позволява актуализиране на заплатите след 12 години замразяване. Действията, извършени по време на различни „черни сряди“, и масовата подкрепа, показана за две стачки на 7 и 10 юли, които бяха отменени след постигането на споразумението, бяха от решаващо значение за продължаване на борбата и постигане на по-добри условия с компанията при преговорите маса..

На 7 юли работническият съвет на "El Mundo" обяви, че е одобрил с 85,8% от гласовете споразумение, което е довело до увеличение на заплатите в редакцията, регулиране на дистанционната работа за един ден в седмицата и по-добри условия за тези, които печелят най-ниски заплати.

Не са изпълнени обаче исканията на всички редакции.

След продължила три дни „черна сряда“, работниците от в. "El Periódico de Catalunya", базиран в Барселона, продължават да протестират, за да гарантират достойно бъдеще за дигиталното издание на каталонски и да алармират за липсата на ресурси и персонал. „Не можете да правите добра журналистика без ресурси“, заключава работническият съвет на "El Periódico de Catalunya".

По същия начин персоналът на "Diario Sur", който е базиран в Малага и е част от медийната група "Vocento", поддържа мобилизациите живи. Със замразени заплати за 12 години те настояват за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд.

Президентът на FAPE Мигел Анхел Носеда изтъква: „FAPE твърдо подкрепя кампанията за „черни сряди“ срещу несигурността, в която участват журналисти от различни медии в Испания.

Достойнството и качеството на журналистиката изисква достойни, справедливи условия на труд,

съответстващи на базисните трудови норми и на рамките на демократичната система. Глобалната и колективната солидарност, както и застъпничеството на Международната федерация на журналистите, придава сила на ценностите в нашата професия."

Асоциацията на журналистите към синдиката UGT посочва: „Ниските заплати, рисковете за професионалното здраве и несигурните условия на труд на наетите работници и по-специално на самостоятелно заетите са някои от проблемите, които засягат журналистическата практика в Испания. Към тях се добавят ниските заплати за новодошлите в професията и замразяването на заплатите, в някои случаи, за повече от десетилетие сред ветерани журналисти. Напълно подкрепяме всички инициативи, които целят подобряване на условията на труд и достойнство на журналистическата професия”.

При журналисти от цяла Испания има спад на реалните заплати от години. Мащабът на протестните действия показва нивото на недоволство и възмущението, породено от него. Международната и Европейската федерации на журналистите приветстват инициативата на протестите „черни сряди“ и създалото се високо ниво на солидарност между испанските журналисти.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията и на Novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
544 0

Свързани новини

Водещи новини