Петър Волгин за novini.bg: Животът в медиите, в това число и в БНР, стана особено труден

  • 20 март 2023 14:58

  • 2167
  • 0
Петър Волгин за novini.bg: Животът в медиите, в това число и в БНР, стана особено труден
© личен архив

Петър Волгин е популярен журналист и писател. Работил е в БНТ, БНР и Тв7, както и в списанията "Клуб М" „L’Europeo“  и "A-specto". Негови предавания са сваляни от ефир по политически причини /"Без контрол" през 2001 г. и "Деконструкция" през 2015 г./ Носител е на много журналистически награди. Автор е на 7 книги, между тях и "Политически НЕкоректно"/2018 г/. Така се нарича и авторското  предаване на Петър Волгин, което в момента се излъчва по програма „Хоризонт“ на БНР. Утре, на 21 март, е представянето на новата му книга "Живот в радиото". По този повод го помолих за кратък коментар на темата: Как върви животът в радиото и как там и в останалите медии се отразяват истинските проблеми на хората?

Животът в медиите, в това число и в БНР, стана особено труден след началото на войната в Украйна. Появиха се две явления, с които смятах, че безвъзвратно са изчезнали още на 11 ноември 1989 г. Имам предвид цензурата и автоцензурата.

Забележете на какво заприличаха обществено-политическите предавания на „големите“ телевизии БНТ, Би Ти Ви, Нова.

Там всяко едно събитие бива представено през призмата на откровената и крайно елементарна анти-руска пропаганда. Не че някои действия на Кремъл не бива да бъдат критикувани. Напротив, трябва.Само че в случая наблюдаваме не критика, а най-безсрамно лъготене и преиначаване на фактите. И няма как да бъде иначе, когато основни гости в тези телевизии  са лица, които аз обобщено наричам „Шагарев/Таламанов“. Тяхната единствена „експертиза“ се състои в антируското говорене и русофобската истерия. В такива предавания има всичко друго, но не и търсене на истината. 

На мен страшно много хора ми казват, че искат да слушат „Политически НЕкоректно“,

защото това е едно от малкото предавания, в които се чува нещо различно от елементарните пропагандни клишета. Според обективните данни това е най-слушаното и най-следваното в социалните мрежи предаване. Именно тази подкрепа ми дава сили да продължавам.

Аделина Делийска
2167 0

Свързани новини

Водещи новини