Български учен преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн

  • 24 юли 2023 18:25

  • 9509
  • 0
Български учен преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн
© Фейсбук/Kalin Sarmenov
Слушай новината Слушай новината

Масачузетският технологичен университет обяви 30-годишен български учен за визионер.

„Д-р Златко Минев преобърна основно твърдение в квантовата физика, което смущаваше Нийлс Бор и Алберт Айнщайн“, пише университетът на страницата си в интернет.

През по-голямата част от 20-ти век се предполагаше, че атомите се променят от едно енергийно ниво в друго при резки, непредвидими, малки квантови скокове. Минев доказа друго. Той не само може да предвиди движението, но и да го контролира.

Абитуриент от Велико Търново е вторият българин, приет да учи космонавтика в САЩ

Експериментът на българина показа, че когато един атом е бомбардиран с енергия под формата на светлина, той се движи от едно енергийно ниво на следващо по непрекъснат и плавен начин, а не чрез мигновен скок. Той успя да открие промяната в енергийното ниво на атома достатъчно бързо, за да го контролира, така че да може да спре скока му и да го обърне, преди да бъде завършен. Британско издание определи пробива на българина като "научно земетресение", съобщи GlasNews.bg.

Гордост: 9-годишно българче стана най-младият член на Менса у нас

Д-р Златко Минев е бакалавър е по физика от Калифорнийския университет в Бъркли, бил е асистент в Станфорд, а след това е продължил образованието си в Йейл, откъдето има две магистърски степени. Там той е защитил и докторската си дисертация в лабораторията по квантроника на Мишел Деворе, където е провел и експеримента с контролирането на квантовия скок. Освен това е и щатен научен сътрудник в лабораторията „Уотсън“ на корпорацията „Ай Би Ем“.

Д-р Минев пише в профила си в „ЛинкдИн“, че владее четири езика, като на първо място поставя българския. През 2021 год. стана носител на Наградата „Джон Атанасов“.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
9509 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини