За какво отиват парите ви от здравните осигуровки и защо трябва да се молите да не се разболеете (+снимки)

  • 14 юли 2023 18:10

  • 3414
  • 0
За какво отиват парите ви от здравните осигуровки и защо трябва да се молите да не се разболеете (+снимки)
© Novini.bg

Описаното в следващите редове е прекрасна метафора за случващото се в цяла България – която е рай и красота, надарена от природата, но има едни хора и едни интереси, които унищожават всичко; и са се впили като кърлежи – с лост не можеш да ги отскубнеш. 

Ето какво се случва на читателите, подали сигнала. 

Събитията се разиграват в края на юни т.г. Те – двама – съпруг и съпруга, наивно решават, че годините плащане на здравни осигуровки и данъци всъщност имат значение и смисъл. Понеже „здравеопазването“ в България е тип-топ, на двамата се налага да посещават допълнително физиотерапевт, защото назад в годините имат половинчато лекувани заболявания и травми. И двамата.

Физиотерапевтът им препоръчва балнеолечение. Дотук – добре. 

Знаете, България е известна с лековитите си минерални води. Император Константин някога е искал да направи столицата на империята си тук. Но оттогава до днес нещата… малко са се променили. 

След битка с бюрокрацията – здравна каса и НОИ (за които дори няма да пиша, защото са една съвсем друга тема) – документите най-после са готови и нищо неподозиращите пациенти са на път. 

Мястото е град Павел баня. Санаториумът, за съжаление – държавен. СБР-НК Павел баня. Под шапката на СБР-НК ЕАД, което пък е под шапката, разбира се, на Министерство на здравеопазването. 

За шефа на това „място“ хората казват, че имал частен бизнес в същия сектор – физиотерапия, в същото населено място – Павел баня, където работи с жена си. Ако е вярно, става много интересен казус още от тук – частният му бизнес е нещо като конкуренция на държавната служба, която заема. 

Конфликт на интереси? А-мѝ, в България няма такива неща, тук всички са честни. 

Защо въобще се стига дотам, че да искат да се срещнат с директора? Ако всичко е наред, не се интересуваш кой ръководи, нали? Но, ако нещата тръгнат по начина, по който са тръгнали, ще се поинтересуваш кой ръководи цирка.

Значи, след години плащане на данъци и здравни осигуровки в пълен и реален размер, двамата пациенти се оказват в стаята, ЗА КОЯТО ОТГОРЕ НА ВСИЧКО СА ДОПЛАТИЛИ за храна (на която ще се спрем след малко, че и там е „приключение“…). 

Стаята сигурно е била много хубава преди години и сигурно щеше да е много хубава и днес, ако някой си правеше труда да я чисти поне от време на време. „Кочина“ е описанието, което хрумва първо. 

Топки косми в банята, мухъл (дебел, плътен, не някой половинчат!) по стените, ръжда по металните части и по лирата, прозорците (тук става интересно!) имат комарници, а комарниците са покрити с изсъхнали птичи курешки, както и первазите под тях. Които, при отваряне на прозореца, се разпадат и посипват по леглото, което се намира под прозореца. Вдишването на прах от курешки не е описано в брошурата, между другото. 

Задържайки порива да си видят закуската още веднъж, двамата викат дежурната сестра и я питат това шега ли е или наистина трябва да спят там. Тя, горката, е сконфузена и след малко ще стане ясно защо. 

Сестрата вика една санитарка и циркът започва. 

Санитарката се кара на пациентите, че са „капризни“. Какво искате вие бе! Това ли ми е работа на мене!—да чистя стаята?

Все на някой трябва да му е, нали? Може би не на лекарите и сестрите? 

После се обръща и подхваща дежурната сестра, че си е позволила да я безпокои и да я кара да се занимава с глупости и с капризите на „тия“. Дежурната сестра става още по-смутена. Там явно санитарите са с по-висш ранг от сестрите и лекарите. Може би управляват заедно с директора (когато той не се занимава с частния си бизнес, както казват хората, но хората може и да бъркат). 

Ясно е, че ТАКА двамата пациенти се запознават с директора и с „позицията“ му, която се изразява в думите: „тука е така“. Аз лично оценявам иронията, защото това е израз, който често използвам със сарказъм. Явно и шефът на санаториума – също. Малко неуместно от негова страна, но… „там е така“. 

Факт е, че лекарите и сестрите в държавния санаториум са били изключително любезни и отзивчиви, за разлика от шефа и санитарката – единият вдигач на рамене, другата… може би трябва да мине на безкофеиново кафе, кой я знае? 

Не мисля, че тези лекари и сестри заслужават да работят в такива условия и да са сложени в такава йерархия, че санитарките да им вдигат скандали и да им държат сметка как така си позволяват да ги карат да работят. 

Знам, че не е първият, нито последният случай, в който в България можещи хора са сложени на място, където неможещи и агресивни да им се качват по главата. Знам, че не е първият случай, да, но това не го прави по-приемлив, нито е нещо, с което се свиква. 

След като решават да се махнат от това място, двамата пациенти си искат парите обратно. Както казахме – доплащали са за храна. Не можело. Утре, като дойде еди-кои-си да ви изпише, тогава. 

Добре, казват; и отиват да обядват, че да се подкрепят за очакващия ги следобед, в който ще обикалят Павел баня да си търсят хотел. Обядът е таратор, който представлява нещо като… ако си измиеш купата, в която си ял таратор, ще получиш техния „таратор“; и пилешка „яхния“ с консистенция на чорба и вкус на… ами както е изглеждала стаята им, такъв вкус е имал и обядът. 

Какво искате, „там е така“!

Оказва се, че и другите пациенти се оплаквали от същите неща, само дето и тях нямало кой да ги чуе. Ама хората са в нужда – с тежки заболявания и травми – и няма къде да ходят. Хотелите – скъпи, те си мислят, че държавата я е еня за тях, пък и са си плащали осигуровките… 

Търпят, мълчат, ядат помията, спят в пилешките курешки и си траят, ходят на манипулациите и си затварят устата. Шефът вдига рамене, санитарките се карат, ако се оплачеш, животът си тече, здравните осигуровки – също. Важното е да се усвояват едни пари. 

Кой знае, може пък нещата някой ден в тая хубава държава да се променят? Например здравната каса да вземе, че да спре договорите с такива санаториуми? Да преместят лекарите и сестрите на място, където трудът им ще бъде зачитан; и пациентите да не попадат в жива версия на кошмарите си. А?

Ако пък някой е решил да го фалира умишлено, че да го прилапа… добре се справя. Но да не забравя, че това е престъпление по НК – умишлена безстопанственост. А, ако настъпят усложнения за някой пациент – инфекция, заболяване и т.н. – тогава вече към обвинението се добавя и причиняване на вреда поради умишлена безстопанственост. 

Може би на министъра на здравеопазването – проф. Христо ХинковХристо ХинковПроф. Христо Хинков е роден на 25 март 1953 г. в София. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на – ще му е интересно да се запознае с подробностите около „санаториума“ и най-после да направи нещо, че да махне кавичките от „здравеопазването“ ни. Все отнякъде се започва. 
_________________

Това е СЛЕД "изчистването"...... 

Птичи "изненади" ......... Които се посипват по леглото ти, ако решиш да си отвориш прозореца, както обикновено правят хората в жегата. 

_____________

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията и на Novini.bg като цяло.
 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
3414 0

Водещи новини