Музикаутор: Организаторите на откриването на "Пилон Рожен" отказват да уредят правата за музиката

  • 12 юли 2023 11:49

  • 470
  • 0
Музикаутор: Организаторите на откриването на "Пилон Рожен" отказват да уредят правата за музиката
© Novini.bg/ Canva

Откриването на „Пилон Рожен“ е поредната инициатива, която претендира за родолюбие и патриотизъм, но е на път да се проведе в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Въпреки многобройните уведомления от страна на Музикаутор организаторът – Фондация „Наследство в бъдещето“, отказва да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието, съобщават от Музикаутор.

„Така за пореден път в България ще бъде проведено събитие с публично използване на музикални произведения, без авторите да получат заслужено възмездяване за положения огромен труд по създаването на музика“, коментират от организацията на автори и композитори.

Според Музикаутор, нарушаването на законите в една правова държава е несъвместимо с понятието патриотизъм. Ето защо е още по-фрапиращ фактът, че събитието има официалната подкрепа на редица медии, държавни фирми, общини, политици и общественици и се провежда под патронажа на президента на Република България.

Връщат картата за една линия в столичния градски транспорт

„30 години, откакто действа Законът за авторското право и сродните му права, не стигнаха да се проумее необходимостта от последователна и категорична политика на държавата относно защитата на правата на авторите“, коментира Иван Димитров, изпълнителен директор на Музикаутор.

Той посочи, че повторното включване на България в черния „Списък 301” на САЩ за наблюдение за спазването на правата върху интелектуалната собственост е показателно за отсъствието на всякаква отговорност от страна на държавата през последните години. Освен че неспазването на закона ощетява хиляди правоносители, чуждите инвеститори също заобикалят държавите, в които не намират сигурност, за да развиват бизнеса си.

Според Музикаутор зачитането на правата на авторите на творческо съдържание на всички нива – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, е необходимото условие за стабилност на средата и ключов елемент на икономиката и просперитета на гражданското общество.

От организацията посочват още, че за слоган на кампанията за откриването на „Пилон Рожен“ е избран цитат от Патриарха на българската литература Иван Вазов: „България заслужава да се потрудим за нея”.

Музикаутор дълбоко вярва, че не може и не трябва да бъде ощетяван трудът на творческите и културни индустрии, който затова е под защитата на закона. В този смисъл разбирането от страна на всички организатори на събития в България за задълженията им да уреждат авторските права за музикалните произведения е съществено за отключването на потенциала на културната сфера в страната.

От Музикаутор коментираха за БНТ, че организаторите не са се свързали с тях, за да уредят авторските права на произведенията, които са включени в програмата за откриването. Част от тях са "Моя страна, моя България", както и защитени от закона произведения - част от репертоара на Гвардейския духов оркестър.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
470 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини