До края на 2025 г. в България трябва да бъде въведено разделно събиране на текстил

  • 05 юли 2023 13:25

  • 365
  • 0
До края на 2025 г. в България трябва да бъде въведено разделно събиране на текстил
© Novini.bg/ Canva

До края на 2025 година в България трябва да бъде въведено разделното събиране на текстил, каза за БТА Севдалин Спасов, председател на Българската асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ). По думите му това правило ще влезе в сила съгласно изискванията на нов европейски документ. Според стратегията на ЕС, текстилът всъщност е новата пластмаса, а вредите от производството и следващото му оползотворяване от дълго време са подценявана тема. Всъщност парниковите емисии от този бранш са колкото тези от авиацията, железопътния и корабния транспорт взети заедно, обясни Спасов. Той уточни, че в стратегията повторната употреба на текстила е заложена като желателен метод, тъй като до 70 на сто от платовете са пригодни за целта. 

В България тепърва ще започне сериозна кампания за разделно събиране на дрехите и платовете, допълни председателят на БАКТ. По думите му асоциацията е готова да партнира за нейното реализиране и да разяснява на обществото ползите от подобна стъпка. Членовете на организацията са готови да помогнат и при разработването на нужната нормативна уредба, тъй като част от тях познават практиката в Европа и САЩ, допълни Спасов.

Изхвърляме над 100 000 тона стар текстил всяка година

По думите му би било хубаво държавата да въведе и мерки за поощряване на повторната употреба на дрехи и тъкани, както и за тези, които работят в този сектор. Като възможности той посочи въвеждането на преференции при ползване на търговски площи както за продажбата на тъкани втора употреба, така и за ателиетата за поправка на дрехи и обувки.

В момента 4 на сто от общия битов отпадък е текстил, допълни Спасов. По думите му новата европейска стратегия предвижда до депониране да стига под един процент от изхвърляните тъкани. Останалото трябва де се рециклира.

Статистиката показва, че до 2030 година купуването на нови дрехи ще се увеличи с над 60 на сто, допълни Спасов. По думите му само тази прогноза е достатъчна, за да се приеме, че е наложително да се вземат мерки за опазването на природата от изхвърлянето на тъкани, които, според вида им, отделят от метан до микропластмаси. Председателят на БАКТ допълни, че членовете на асоциацията вече прилагат сортирането на тъкани, при това изцяло за своя сметка. По думите му в близко бъдеще предстои да заработи и първият у нас рециклиращ център. Той е проект на фирма "Текссайкъл" и ще бъде разположен във Варна.

Предпоставките и условията у нас за преминаване към кръгова икономика ще бъдат обсъдени на форум в София

Рециклирането на тъкани е на няколко етапа, обясни Спасов. Те могат да бъдат сведени до вата за изолация, която да се ползва например в строителството. Другият вариант е платът да бъде "разнищен" до влакна, които според цвета и вида им да се влагат в нови изделия.

Данни за вредите върху околната среда, нанасяни от изхвърлените дрехи и платове, са представени в изложбата "Текстилът е новата пластмаса", която може да бъде разгледана до 17 юли на входа на Морската градина във Варна. Тя е дело на Българската асоциация "Кръгов текстил" и след това ще бъде представена и в други градове в страната. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини