Екологът Владимир Тодоров: При среща с мечка хората не трябва да бягат, а плавно да отстъпят

  • 03 юли 2023 13:36

  • 6545
  • 0
Екологът Владимир Тодоров: При среща с мечка хората не трябва да бягат, а плавно да отстъпят
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Нашествие на кафява мечка в района около Троянския Балкан продължава да притеснява хората, защото през последните два месеца мечките слязоха от планината и стигнаха дори до ловешките села само на десетина километра от областния център. Проблемни мечки са тези, които скъсяват дистанцията твърде много с човека и с човешките населени места и съответно нанасят щети върху имуществото на човека, като в България е голяма рядкост самият човек да бъде нападнат.

Това обясни пред БНР Владимир Тодоров от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, който се занимава с популацията и опазването на мечки като защитен вид. "Сериозни проблеми не бих казал, че има. Едно 90% от щетите в района на цяла Стара планина може би се дължат на 2 до 3 мечки. Мечката, която стигна почти до Ловеч, е по скоро малко мече - 54 - 56-килограмова мечка. Мечката, която беше уловена в Габрово като проблемно животно, беше преместена на територията на Централен Балкан на възможно най-отдалеченото място. Неговият навик, може би научено от майка му да седи близо до населените места в периода май-юни, не му изневери и то се появи на твърде много населени места. Съответно тръгна и мълвата, че има твърде много мечки в района, а всичко се дължеше на една и съща мечка", каза Тодоров. 

Сигнали за поява на мечки в близост до Ловеч

По думите му Троянският Балкан е едно от местата с най-висока плътност на кафяви мечки в България и появата им през май - юни не е изключение и не е нещо ново. Според него това се дължи основно на размножителния период. Крайна мярка срещу агресивни мечки е отстрел, посочи Тодоров. По думите му това е позволено от закона и се предприема при голям брой нападения. Според него са необходими законови промени, защото е много тромава процедурата по издаване на разрешителни за отстрел и сформиране на комисия за щетите. Законодателството има накъде да се подобрява и то основно в сроковете, категоричен е той. 

Владимир Тодоров отново повтори, че при среща с мечка хората не трябва да бягат, а плавно да отстъпят и да не се паникьосват. Ако хората не притесняват животните и не ги нападат, то няма причина за конфликт, подчерта той и добави, че за последните 50 години в България има само 1 смъртен случай от мечка, която е нападнала човек. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6545 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини